Seksuele voorlichting, kan je die ook te vroeg geven?

“Doker Bea” geeft vanaf volgende week seksuele voorlichting op Ketnet.  Om 19u.  Dat roept voorlopig vooral vragen bij me op.  De dochters kijken elke dag een uurtje TV.  Vanaf 19u ongeveer.  Meestal op Ketnet.  Die “dokter Bea” zit dus precies in hun prime time.  Ze zijn 6 en 8, er is 1 TV in huis.  Het programma richt zich op 9 tot 12-jarigen.  Zie je mijn probleem komen?  Moet ik vanaf nu de klok angstvallig in het oog houden en snel naar VTM Kzoom overschakelen als die Bea plots opduikt?  Is er zoiets als ‘te vroeg’ waar het seksuele voorlichting betreft?

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het een goed initiatief.  De vraag spookte al door mijn hoofd, wanneer moeten we er aan beginnen?  En hoe pakken we dat dan aan?  Alle hulp is welkom want de eerste ouder die naar DAT gesprek uitkijkt, moet ik toch nog tegenkomen.  Op volwassen leeftijd maakt een jaartje meer of minder niet meer zoveel verschil, maar bij kinderen wel.  De leef- en denkwereld van een kind van negen lijkt me toch nog heel verschillend van die van een 12-jarige.  Kan je dan over zo’n onderwerp een programma maken dat voor de ene niet te ver gaat en dat de andere niet als ‘stom’ zal bestempelen?  Leeftijd is ongetwijfeld ook niet het enige criterium.  Hoe ‘rijp’ ze voor zoiets zijn, is ongetwijfeld voor elk kind anders.

Misschien is de acht en een half jarige er wel al aan toe.  Maar die van zes toch zeker nog niet?  Moet ik die dan maar naar boven sturen met de iPad??  Ben ik er wel klaar voor?  Ze zijn nog zo klein en zo heb ik ze graag nog wel even.  Twee puberende dochters, helemaal in de knoop met zichzelf en hun lichaam.  Weg onbezorgde vrolijkheid, enthousiasme en blinde adoratie voor mama en papa.  Laat het duidelijk zijn dat ik er niet naar uit kijk…

Die Bea zal ook expliciete beelden niet schuwen.  Hmm, hoe moet ik me dat dan expliciet voorstellen?  Dat ik het toch even zelf ga bekijken voor ik mijn kinderen eraan bloot stel.  Dus toch maar goed waken over het kaske en snel zappen om 19u.  Tot ik mezelf ervan heb kunnen overtuigen dat het nuttig, nodig, tijdig en goed gemaakt is.  Tot zij en ik er klaar voor zijn.  Of misschien tot de klasgenootjes haar (of in het slechtste geval hen) zo nieuwsgierig hebben gemaakt dat ze “Bea” gaan intypen op YouTube wanneer ze weer eens braaf boven aan het spelen lijken en ik erachter kom dat ze zo stil waren omdat ze stiekem de tablet hadden meegesmokkeld.  Overkomt dat overigens echt alleen mij?  Verstoppen de ouders die tablet-tijd in precies afgemeten hoeveelheden toekennen dat ding dan de rest van de dag – ook voor zichzelf?

Nog een laatste afweging.  Beste Ketnet: was het toch niet beter om Dokter Bea om 20u te programmeren?  Wanneer de doelgroep die nog niet toe is aan uw lovenswaardige initiatief naar haar/ zijn bedje is vertrokken.  Of bent u overtuigd dat er niet zoiets bestaat als seksuele voorlichting die voor ouders en kinderen te vroeg komt?  Bent u op zo’n ingenieuze manier te werk gegaan dat het zij die te jong zijn niet zal boeien en dat zowel de 9 als de 12-jarige het op zijn maat gesneden zal vinden?  Zullen we allemaal laaiend enthousiast zijn dat u ons ontheven hebt van de weinig benijdenswaardige plicht onze kroost passend voor te lichten?  Het maakt me wel nieuwsgierig.  Deze volwassen kijker kan u alvast de uwe noemen, zij het dan in uitgestelde modus, wanneer de nieuwsgierige aagjes liggen te dromen van hun prins op een vooralsnog niet seksuele manier.  Of zijn dat alleen maar dromen van een naïeve moeder…

dokter bea

1 Comment

  1. En heb je het zelf ondertussen al eens bekeken? Hehe! Ik moet eerlijk zeggen dat ik, ondanks alle heisa errond, het zelf ook nog niet gezien heb. Kunnen ze niet eerst iets voor de ouders uitzenden zodat wij leren hoe we met ‘lastige vragen’ moeten omgaan alvorens ze onze kids opvoeden? Want ik bak er niets van als mijn vierjarige vraagt hoe de baby dan IN mijn buik kwam.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s