Fairytale moments: een gezelschapsspel dat het hele gezin leuk vindt – een utopie?

Er zijn heel veel gezelschapsspelletjes op de markt en dat maakt het niet altijd eenvoudig om een keuze te maken.  Ik maakte een overzicht van onze aanraders voor verschillende leeftijden.  Tijd dus om te profiteren van onze Belgische kwakkelzomer om gezellig binnen een spel te spelen waar het hele gezin plezier aan beleefd!

gezelschapsspellen 5

Ik maakte vorig jaar al een keer een blog over gezelschapsspelletjes, maar het is tijd voor een update met onze nieuwste ontdekkingen.  Ik blijf er naar streven om spelletjes te spelen die voor iedereen leuk zijn, dus we gaan niet voor wat je veelal rond sinterklaas in overvloed op de reclame te zien krijgt – dan denk ik aan pie face, schetenjacht, krokodil met kiespijn ed.  Ook als de kinderen nog klein zijn, hoef je je niet te beperken tot dat soort van breindood vertier.  Tenzij je dat leuk vindt natuurlijk, dan ga vooral je gang!

Alvast een eerste goede raad: pin je niet vast op de leeftijdsvermelding op de doos.  Dat kan je overigens met gemak veralgemenen, mijn kinderen en bij uitbreiding de meeste kinderen in mijn vriendenkring worden schromelijk onderschat door de leeftijdsvermeldingen op speelgoed EN kleding.  Dus de volgende keer dat je een kind van een leeftijdscategorie waarmee je minder vertrouwd bent, wil verrassen, koop iets waar het theoretisch nog te klein voor is.  De kinderen vinden het anders bij ontvangst wellicht nog leuk, maar geloof me, het belandt al heel snel ergens in een hoekje van een reeds overvolle kast.  Voor kleding spiek je best even op hun etiket als ze in buurt zijn of vraag je de gewenste maat aan hun mama.  Geen idee of mijn man het ook zou weten eigenlijk, ik vermoed dat hij je toch naar mij zou doorverwijzen.  Maar dat laatste wil ik vooral niet veralgemenen 🙂

Laat je de kinderen winnen of niet?  Daar discussieerde ik onlangs over.  Mijn mening?  Soms.  Als ze een spel leuk vinden, maar er nog net niet goed genoeg in zijn om je te kunnen kloppen (neem 4 op een rij als voorbeeld), dan kan je ze best af en toe eens laten winnen.  Onlangs vertelde een mama me dat ze dat niet deed en dat haar kind er zo sneller beter in werd o.w.v. de uitdaging om haar toch te kunnen kloppen.  Super als dat zo werkt, ik vrees dat mijn kinderen dat volhardingsvermogen (nog) niet hebben.  De jongste zou boos worden, de oudste verdrietig en beiden zouden ze weigeren het nog te spelen 🙂  Ik vind het zelf wel leuker als ik niet geforceerd moet verliezen.  Dus ik prefereer om hen te helpen zodat ze meer kans maken en ik toch zelf voluit kan gaan (zouden ze hun winnaarsmentaliteit van mij kunnen hebben?).  Maar het summum is natuurlijk als we gewoon echt aan mekaar gewaagd zijn, dat zijn de spelletjes die ik het liefst meespeel!

gezelschapsspellen 3

Ik vind spelletjes overigens zelden leuk de eerste keer dat ik ze speel.  Zeker voor volwassenen zijn ze tegenwoordig heel complex en moet je je door vele bladzijden spelregels worstelen voor je kan starten.  Een handig hulpmiddel als je daar geen zin in hebt, is dit YouTube kanaal waarop je van heel veel spellen de uitleg krijgt via een filmpje.  Ben je de spelregels gewoon kwijt (niet zo uitzonderlijk bij spelletjes die de kinderen vaak spelen…) of wil je wat meer uitleg voor je het koopt, dan kan je hier terecht.  Als je graag nieuwe spelletjes ontdekt, een stapel speldozen hebt waar je graag van af wil of wat voordelige tweedehandsspellen op de kop wil tikken, is Spel 2017 in Antwerpen een aanrader.  Je kan er een hele dag spelletjes spelen – ook voor kinderen!

gezelschapsspellen 4

Hier komt hij dan, de lijst met onze favorieten.  Ik doe een aanzet om er leeftijdscategorieën op te plakken, maar dat moet je natuurlijk ook wat zelf aanvoelen.  Hun interesse zal snel verdwijnen in een spel dat ze nog niet begrijpen, dus niet goed kunnen spelen en dus wellicht ook niet zullen winnen.  Dat laat je dan beter nog even in de kast.  Het ene kind houdt misschien meer van een geluksspel (denk aan Yahtzee) terwijl het andere liever meer zelf kan bepalen of het wint of verliest door zijn strategie (denk aan Patchwork – een echte aanrader uit het vorige artikel die nog steeds tot onze favorieten behoort).  Toch ook straf hoe geluk hebben op de een of andere manier niet willekeurig lijkt te zijn.  Statistisch gezien hebben we allemaal evenveel kans om Yahtzee te gooien, maar om een of andere reden lukt het mijn jongste dochter bijna elke keer en de oudste zelden.  Over het algemeen eindigt die bijna altijd laatste met dat spel terwijl er toch echt niet veel strategie in zit en het vrijwel louter van je geluk afhangt.  Zouden sommigen dan toch echt voor het geluk geboren zijn?

gezelschapsspellen 2

Voor de kleutertjes

Boomgaard (Haba): heel leuk als allereerste spel voor je peuter/ kleuter, het is een coöperatief spel.

Shave a sheep: volgens de doos vanaf 5 jaar, maar perfect haalbaar voor elk kleutertje.  Een spel van lego met schaapjes die wol moeten verzamelen en natuurlijk een wolf…

Kango!: een leuk spel om de kleurenkennis uit te breiden.  Het feit dat je elkaars kangoeroe mag afpakken, vinden de kleuters hilarisch.

Bunny hop: een eenvoudig telspel met kaartjes waarbij het doel is om je konijntje als eerste in de wortel te krijgen. Maar door het draaien aan de wortel kan je konijntje wel eens in het gat in de berg vallen, pech en herbeginnen!

Rik muizenschrik: leuk dobbelspelletje waarbij je muizen de kaas in duikelen en om ter eerst 5 kaasjes moeten bemachtigen zonder opgegeten te worden door de kat!

Dobble: een leuk zoekspelletje met veel variaties.  Lijkt simpel, maar soms zie je het dus echt gewoon niet hé…

Haalbaar voor de kleutertjes en ook nog leuk voor de groteren

Coco crazy: een geheugenspel met veel variatie. Het gaat erom om zo snel mogelijk de gekleurde aapjes te verzamelen. Voor de jongsten zijn er aangepaste spelregels (vanaf 3 jaar).  Bij ons een van de favorieten van oma en opa om met hun kleinkinderen te spelen.

Dier op dier: een leuk bouwspelletje

Twister hoepla: een leuk buitenspelletje met veel actie, je kan kiezen voor individuele opdrachten of per twee.  De gewone Twister is natuurlijk ook nog steeds leuk.

Gepakt en gezakt: tof spel waarbij je ruimtelijk inzicht uitgedaagd wordt.  De kleinsten hebben een beetje hulp nodig om hun vrachtwagen te kiezen, maar kunnen zeker meespelen.

Jakkiebak kippenkak: alleen al owv de naam vroegen ze graag naar dit spel.  Maar het is ook echt gewoon leuk om op mekaars pluimen te jagen en het oefent hun geheugen.

Vlotte geesten: wees voorbereid om afgetroefd te worden door je kleuter.  Zenuwslopend mindfuck spelletje, maar wel leuk!

Speelkaarten: hiermee kan je tal van leuke spelletjes spelen.  Van elk spel zijn er ongeveer evenveel versies als dialecten in Vlaanderen denk ik.  Vanaf het eerste leerjaar, kan je wippen op slagen raden spelen.  Dat laatste is eigenlijk Chinees poepen, maar die benaming vonden we niet zo educatief verantwoord.  Hoewel zij wellicht enkel aan de derrières van mensen met spleetogen zouden denken 🙂  Naast Zwarte pieten, wat ik in de eerdere post al een keer uitlegde.

Van 5 tot 8 en verder

Stratego junior: een voorbereidend spel op de echte stratego, waarbij je ook elkaars vlag moet zoeken, maar dan al dobbelend.

Sagaland: een onthoudspel waarbij ze onder de dennenbomen op zoek moeten gaan naar de afbeeldingen van sprookjes.

Camel up: een spel met veel mogelijkheden dat ook voor een volwassene al een uitdaging vormt.

B-Daman crossfire: een vechtspel met knikkers.  Leuk, maar bereid je wel voor op wat lawaai…

Zeeslag (elektronisch): het is wellicht meer jeugdsentiment dan wat anders, maar ik vind het nog steeds geweldig.

Ubongo : puzzelspel met aangepaste spelregels voor de kinderen zodat het voor iedereen een uitdaging blijft.

Roar: Momenteel het meest gespeelde spel bij ons.  Een coöperatief spel waarin de wetenschappers op het spelbord samen het monster dat de app bediend proberen te vangen.  Bij ons kunnen de kinderen beide rollen moeiteloos spelen en het feit dat het met een app is maakt het natuurlijk des te cooler.

Vanaf 8 jaar

Drakenwoud: een dobbelspel voor dappere drakendoders.

Monopoly: sommige klassiekers blijven het gewoon goed doen.  Bereid je er wel op voor dat je er enkele uren zoet me kan zijn.

Dixit: voldoet echt helemaal aan de ‘van 9 tot 99’ definitie.  Geeft je ook een leuk inzicht in de psyche van je kind.

Regenwormen met uitbreiding : wij spelen het ook al met Celeste (sinds ze 5 is), maar om helemaal zelf te kunnen spelen, moeten ze eigenlijk kunnen rekenen.  Ze vinden vooral de uitbreiding ook heel leuk om de figuurtjes te kunnen verzamelen.

 

 

Ziezo, dat zou ze toch al even zoet moeten houden 🙂  Maar aarzel niet om het lijstje nog wat langer te maken.  Er kan er altijd nog wel eentje bij in de kast.  Allez, eigenlijk niet, maar we vinden er wel iets op.  Veel speelplezier!

Met dank aan mijn zus en haar zo mogelijk nog meer spelverslaafde gezin om mijn lijst aan te vullen 🙂

 

 

 

 

 

 

9 Comments

 1. Hier al jaren hele grote fan van Carcassonne junior (vanaf een jaar of 4 denk ik), zelfs de oudere kinderen vinden dat nog altijd geweldig, maar sinds een tweetal jaar (vanaf een jaar of 8) speelt de oudste enorm graag Ticket te ride, iets dat wij zelfs leuk vinden om met z’n tweetjes te spelen! Echt een hele grote aanraden. De eerste versie van Amerika is volgens mij de makkelijkste en heeft amper uitleg nodig, de versies daarna zijn iets uitdagender.

  Like

 2. Voor ons is Uno ook nog een winner. Vooral op resto als we moeten wachten. Vanavond was het hier wk regenwormen en Lucas is gewonnen zonder vals te spelen 😜
  Time’s Up was vorige zomer ook een leuke ontdekking maar iedereen moet kunnen lezen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wij doen graag mee, maar spelen eigenlijk nog altijd liefst whisten…
  Maar bij de familievakanties zijn de andere spelletjes altijd heel leuk. Stijn van ons Kristin is een fervente speler, samen met zijn hele familie, maar ondertussen doet de rest van de familie al heel goed mee lees ik, veel fijner dan ze altijd bij TV of ipad te zetten toch?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s