Mijn 5 life hacks voor kinderen met veel hobby’s

Tot vorig jaar waren hobby’s nog iets van één dochter en dan enkel in het weekend.  Sinds september zijn beide dochters behoorlijk actief en dat ook op weekdagen.  Best een uitdaging.  Dit artikel op Mama Baas was dus heel herkenbaar.  Hoewel ik ook wel dacht dat ik het best goed voor mekaar heb.  Tijd dus om mijn hobby hacks te delen.

Stop met werken

Ik zal het maar zelf schrijven voor je het me voor de voeten gooit.  Natuurlijk zijn al die naschoolse activiteiten een stuk makkelijker nu ik niet meer uit werken ga.  Maar aan het begin van het schooljaar zat ik wel nog volop in de rat race en toen lukte het ook.  Er is dus meer…

Een hobby die ze echt leuk vinden

Al die praktische rompslomp en het taxi spelen neem je er nu eenmaal veel liever bij als het niet begint met zeuren en overgaat in roepen en tieren om ze in de auto te krijgen. En dat elke week opnieuw.  Ik heb het meegemaakt.  Dansen was duidelijk niet de juiste hobby voor mijn dochters.  Thuis in de living nochtans wel.  Om maar te zeggen dat jij en je kinderen zich kunnen vergissen.  Het is niet zo eenvoudig om erachter te komen wat ‘jouw ding’ is.  Bij mij duurde het meer dan 30 jaar om te ontdekken dat ik dus graag blog 🙂  Je wil niet weten hoeveel hobby’s ik als tiener begon en weer opgaf.  Ik mocht dat blijkbaar, het opgeven.  In mijn herinnering toch.

Ze hadden mogelijk gelijk, mijn ouders.  Ik ben tot hiertoe heel streng: eens de hobby betaald, hou je vol tot de laatste les.  Daar straf je dus ook jezelf mee, want als ze het echt niet leuk vinden staan ze daar elke week te zeuren.  Ik overdrijf wel wat, na de les zeiden ze wel telkens dat het leuk was.  Indien niet had ik wellicht toegegeven.

Enfin, het is dus een beetje van ‘trial en error’.  Proeflessen zijn een goed idee, al is het geen garantie.  Vriendjes helpen ook.

Vriendjes, hoe meer hoe liever

Enfin, 5 is eigenlijk wel het maximum, tenzij je met een bus rijdt.  Hobby’s die je samen doet met een vriendje zijn veel leukere hobby’s.  Hoewel een echt leuke hobby ook zonder kan.  Dat ontdekte ik met Amelie bij het paardrijden.  Al is dat misschien heel specifiek.  Wie heeft er mensen nodig als er ook dieren zijn, dat is zowat haar motto denk ik 🙂

Enfin, mijn punt is eigenlijk dat vriendjes carpoolopties betekenen.  Zo levert een hobby rust en me-time (of wat extra werktijd) op ipv stress in de auto.  Spreek af wie de kindjes brengt en haalt, zodra ze met 2 zijn halveert je werklast al en elk extra kind betekent zelfs dat je af en toe helemaal niets hoeft te doen buiten thuis op ze wachten!  Ik leerde dat afwisseling belangrijk is in die carpool-regelingen.  Bij sommige hobby’s mag je in het begin even toekijken, bij andere dan weer op het einde of helemaal niet.  Afwisseling in brengen en halen, vermijdt dat je kind zeurt omdat je nooit komt kijken.

Hoe moet ik dat ooit onthouden??

Het wordt inderdaad wel complex: brengen, dan weer halen, deze week helemaal niets, volgende week allebei, …  En je wil natuurlijk niet die moeder zijn die het een keer vergat waardoor er een paar kindjes in de kou stonden.  Dan kan je dat carpoolen wel op je buik schrijven.  Ook daarvoor vond ik een oplossing: PlayDay.  Niet alleen super handig om te communiceren met de club/ vereniging zelf, maar je kan ook aanvinken dat je wil carpoolen en netjes in de agenda bijhouden wanneer je wat hoort te doen.

Je vereniging gebruikt PlayDay nog niet?  Spreek ze er een keer over aan.  Het is helemaal gratis en heeft echt alleen maar voordelen.

Met de tablet in de zetel, ja het mag

Dan heb je eindelijk de hobby gevonden waar je kind helemaal wild van is en staat ze dolenthousiast 10 minuten te vroeg al klaar in de gang, begint broer of zus te zeuren.

Nee hé, ik wil niet mee, dat is saai!

Ok, als je braaf bent mag je hier blijven.  Speel maar even op de iPad, mama is over 15 minuten terug.

Eerst verbazing, dan pure kinderlijke blijheid.  Waarschijnlijk uit schrik dat ik me zou bedenken, greep ze de tablet en installeerde zich in de zetel.  Ik riep nog dat we vertrokken, maar ze hoorde het al niet meer.  Ik heb het over die van 6.  Onverantwoord?  Ik vind van niet.

Het begon eigenlijk in september.  De oudste (8) zou naar de muziekles gaan op maandag van 4 tot 5.  Ze kon na school mee met een klasgenootje en haar oma naar de muziekschool.  Maar 17u was net te vroeg voor ons om haar op te halen.  De afspraak was dus dat ze naar huis zou komen met een vriendinnetje of bij mooi weer zelf met de fiets – opnieuw, nog geen kilometer – en even op ons wachten.  We leerden haar hoe de vaste telefoon werkte, plakten onze nummers ernaast en gaven haar een sleutel.  Ze zag het helemaal zitten.  Tot ik de fout maakte haar op het hart te drukken de deur toch maar op slot te doen, niet open te doen als er iemand aanbelde en niets te doen wat ze ook niet zou doen als wij er waren.  Toen werd ze toch even bang.  Ik herpakte me en stelde haar gerust dat mama gewoon wat overdreef en overbezorgd was.

De moeder van het vriendinnetje die haar thuis bracht, voelde zich er toch niet goed bij.  Om haar alleen achter te laten.  Ook al was het maar voor een kwartiertje.  Het deed me toch even nadenken of het inderdaad onverantwoord was van ons.  Mijn man was vroeg vertrokken en was nog voor de dochter thuis.  In de tweede week vertrok ik vroeg en was ik er tegelijk met haar.  Ze was teleurgesteld, wilde nu eindelijk weleens haar sleutel gebruiken.

De week erop was het zover.  Ik zat om kwart over vijf nog in vergadering toen ik het nummer van onze vaste lijn zag oplichten op mijn gsm.  Eventjes paniek.  Ik hoorde een heel vrolijke Amelie die maar even wilde laten weten dat ze thuis was en dat alles prima ging.  Oef.  Gemiddeld was ze een 10-tal minuten alleen thuis, gemiddeld vond ze dat veel te kort.

Sindsdien vind ik het dus ok.  Ik laat ze af en toe alleen thuis.  Om snel naar de bakker te gaan wanneer ze fijn aan het spelen zijn en echt niet meewillen.  Of dus om een van hen naar een hobby te brengen.  Ze zijn altijd nog precies hetzelfde aan het doen wanneer ik thuiskom als toen ik vertrok.  Vaak is dat iPad kijken (wat ik op die momenten wel sneller toelaat en dat hebben ze uiteraard door), maar ook niet altijd.  Vindt je het nog steeds onverantwoord?

Dat waren ze, mijn 5 hobby hacks.  In totaal zijn er 6 hobby momenten in onze week: 4 van de oudste en 2 van de jongste.  Dat valt nog mee in vergelijking met wat ik van andere ouders hoor.  Misschien dat ik nieuwe hacks moet zoeken als het fenomeen zich uitbreidt.  Voorlopig heb ik het onder controle.  Heb jij nog tips?  Redt je het ook wel of draait het helemaal in de soep?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s