Verjaardagsfeest: een bosspel

Amelie wilde voor haar verjaardag een themafeestje met een bosspel.  We hebben een grote tuin met erachter een klein bos, dus we moesten zelfs niet op verplaatsing.  We nodigden haar vriendjes (tien: 4 jongens en 6 meisjes; haar zus mocht er natuurlijk ook bij zijn) uit voor ‘Avonturen in het elfenbos’ en vroegen hen verkleed te komen.  Ze waren allemaal op post!

De voorbereiding voor het bosspel liet ik aan mijn man over.  Zijn jeugdbewegingsverleden kwam goed van pas.  We vulden een schatkist met snoep en werkten 4 spelletjes uit die allemaal een tip opleverden zodat ze aan het eind de schat konden gaan zoeken.  Amelie toverden we om tot roodkapje en Celeste tot kabouter.  Wij ontkwamen natuurlijk ook niet, Maarten was voor de gelegenheid kabouter Sapperdepie en ik, tja, ik was kabouter Kwebbel…

Om de verbeelding van de kinderen een handje te helpen, decoreerden we het bos.  Met vogeltjes en vlinders die ik in het Kruidvat kocht, fleurden we de bomen op.  We hingen hier en daar ook wat knuffels (smurfen, kabouters, eekhoorns, egeltjes enz.) in de bomen.

We vertelden de kinderen dat de stoute Sapperdepie de schat van Roodkapje had gestolen. Hij had de schat verstopt in zijn bos achter het huis. Om ze te beschermen had hij ook de hele buurt op stelten gezet. Bosdieren waren gevangen of werden geplaagd door wilde dieren, een magische betovering was aangebracht in het bos, valkuilen waren gemaakt… Hij deed alles om de schat te beschermen.

Spel 1: alarm in het bos

Groot alarm in het bos! Sapperdepie heeft wilde dieren laten ontsnappen in het bos. In het bos zitten natuurlijk ook de natuurlijke bewoners van het bos, de echte bosdieren. Roodkapje vreest dat de wilde dieren het bos gaan inpalmen, het eten van de bosdieren zullen oppeuzelen en de slaapplaatsen van die dieren zullen innemen zodat ze haar niet meer kunnen helpen om de schat te zoeken!  We moeten er dus snel bij zijn en proberen de wilde dieren zo snel mogelijk te vangen!

Het probleem is dat de wilde dieren goed verstopt zitten in het bos en dat ze zich proberen te camoufleren zodat ze op bosdieren lijken. We weten dus niet onmiddellijk of het een bosdier is of een wild dier. We moeten er telkens achter komen welk dier het is. Dan pas weten we of we het dier moeten inrekenen of niet. Dit is dus de taak van Roodkapje en haar helpers.

Hoe?

Iedereen kan kiezen of ze een bosdier of een wild dier willen zijn.

Amelie moet met haar helpers op zoek naar de dieren. Omdat er heel gevaarlijke dieren rondlopen, moeten ze steeds in één groep lopen. Als ze een dier ontdekken, moeten ze het proberen te vangen door er een grote cirkel rond te vormen (door elkaar de hand te geven).

Eenmaal het dier gevangen, toont het zijn kaartje. Zo zien de bewakers welk dier ze gevangen hebben.

Als ze een bosdier gevangen hebben, moeten ze het terug loslaten en mag dit met de bewakers mee op zoek gaan naar de wilde dieren. Hebben ze een wild dier gevangen, dan moeten ze dit terug naar de kooi brengen (vooraf afgebakende plaats in het bos). De gevangen dieren kunnen echter opnieuw ontsnappen: als een wild dier dat nog niet gevangen is tot bij de gevangen dieren kan komen, zijn deze vrij. Ze mogen zich dan opnieuw in het bos verstoppen. Roodkapje en haar helpers zullen deze dieren opnieuw moeten vangen.

Als alle wilde dieren gevangen zijn, krijgt Roodkapje een eerste tip om de schat te vinden!

Spel 2: Maffiasmokkel

Nodig: Speelgeld + zakjes met zand / 2 manden /rode linten – 2 posten: Distributie (Post Celeste) + verzamelpunt (Post Kwebbel) / Fluitje / Tip 2

Intro:

Kwebbel (Elke) houdt niet zo van kabouter Sapperdepie en wil Roodkapje helpen. Ze heeft een tip kunnen stelen van Sapperdepie.

Als we de tip willen krijgen van Kwebbel, dan moet iedereen wel een opdracht uitvoeren.

Iedereen is smokkelaar en moet zandzakjes smokkelen van Kabouter Kwebbel naar Kabouter Celeste. En geld mee terugbrengen van Kabouter Celeste naar Kwebbel.

Maar pas op, kabouter Sapperdepie kan geld of zandzakjes afpakken! Indien Sapperdepie je tikt, moet je stilstaan en tot 30 tellen met je handen in de lucht.

Hoe?

Na het startsignaal mogen de smokkelaars van de post aan het begin van het bos (kabouter Kwebbel) naar de post van de Kabouter Celeste (op een open plek aan de andere kant van het bos).  Ze proberen dus met een zandzakje de overzijde te bereiken waar ze van Kabouter Celeste geld kunnen krijgen voor het zakje. Het geld moeten ze dan terugbrengen naar Kwebbel en dan krijgen ze opnieuw een zandzakje.

Kabouter Sapperdepie moet de smokkelaars proberen te tikken. Eenmaal getikt moet de smokkelaar blijven staan en hardop tot dertig tellen. In die tijd moet Sapperdepie het geld of het zakje proberen te vinden. Vindt hij het niet binnen de tijd, dan mag de smokkelaar doorlopen en het geld/zakje naar Kwebbel/Celeste brengen. Na 30 minuten klinkt een fluitsignaal en kan het geld worden geteld. De groep die het meeste geld heeft (de smokkelaars of Sapperdepie) is de winnaar. Als de smokkelaars winnen, krijgen ze tip 2!

Spel 3: Codekraker

Nodig:    Flip chart / Deelnemersblad / Codekraker blad / Tip 3 / Deken / chrono (GSM) 

Intro:

Kabouter Sapperdepie bedenkt een nieuw plannetje in zijn hoofdkwartier.  Hij verzint een betovering, maar schrijft deze op zijn bord want anders kan hij ze niet onthouden. Alle kinderen moeten proberen de code te zien op zijn bord, ze te onthouden en te verklappen aan Kwebbel. Als je een code goed verklapt krijg je een punt!

Maar pas op dat Sapperdepie je niet ziet, want voor elke keer dat gebeurt, verlies je een punt.

Hoe?

Iedereen start aan het kasteel van Kwebbel. Van daar moet je ongezien sluipen naar het hoofdkwartier van Sapperdepie. Deze schrijft elke 4 minuten een code op zijn bord. Als je een code gezien hebt, moet je ze onthouden en gaan opschrijven bij Kwebbel.

Op het einde van het spel komt Sapperdepie punten aftrekken voor iedereen die hij gezien heeft. Diegene die de meeste punten overhoudt krijgt een beloning en ook het codekrakersblad om tip 3 te ontcijferen en de betovering op de schat te verwijderen.

Spel 4: Sapperdepie’s mijnenveld

Nodig: Kubbs / Tip 5

Sapperdepie heeft een laatste tip verstopt achter een mijnenveld. Iedereen mag om de beurt met 2 staven proberen mijnen onschadelijk te maken (mijn = Kubb blok). Als alle mijnen onschadelijk zijn gemaakt mag Roodkapje proberen de koning om te gooien. Als dat lukt krijgt ze de finale tip om de schat te vinden.

Op zoek naar de schat

Uiteraard slaagden Roodkapje en haar handlangers erin alle opdrachten tot een goed einde te brengen en kregen ze de 4 tips die leidden naar de schat in handen.  Ze ontcijferden ze al snel en stormden naar de vermoedde locatie.  De schat werd terug naar onze tuin gebracht en Kwebbel overhandigde de sleutel tot de kist.  Eens geopend, deden alle kinderen zich tegoed aan al het lekkers dat de schat te bieden had.  Missie geslaagd!

Halverwege de spelletjes, trakteerden we alle kindjes op een stukje taart en een drankje.  Ze zongen uit volle borst voor Amelie en gaven hun cadeautjes af.  Een welkome pauze na al dat rennen in het bos.  Aan de taart maakte ik me deze keer niet al te moe, ik had er even genoeg van na de cakepops 🙂

Het verdict: een zeer geslaagd feestje!  Het was niet altijd eenvoudig om alle kinderen gemotiveerd te houden om de spelletjes mee te spelen.  Na de pauze lieten we ze even vrij spelen in de tuin.  Daar was ook nadat ze de schat hadden gevonden nog een uurtje tijd voor.  We hadden natuurlijk geluk met het weer.  Binnen in huis bleef alles dus behoorlijk netjes, wel een verschil in vergelijking met een vorig feestje waarbij ze al het speelgoed overhoop haalden.  Het was voor ons ook vrij intensief, we speelden de hele tijd met hen mee.  Maar het was helemaal de moeite waard, kinderen zijn een dankbaar publiek.  Ze raakten allemaal wel behoorlijk vuil in het drassige bos, maar dat leken de ouders ons toch te vergeven 🙂

En Roodkapje?  Die was even de gelukkigste achtjarige ter wereld…

IMG_3831

4 Comments

  1. Pingback: De 12 van 2017
  2. Hoe leuk zeg, maar inderdaad wel intensief precies, een schattige kabouter Sapperdepie hoor…, en Kwebbel, roodkapje en kabouter Celeste mochten er zeker ook zijn, mooi initiatief!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s