Fairytale moments: 13 kickass speeltuinen waar je kinderen zich zullen uitleven en jij kan ontspannen

De zomervakantie zit er nu echt bijna op.  Eens de routine van het gewone werk- en schoolleven weer genadeloos toeslaat, is er eigenlijk des te meer nood aan kwalitatieve gezinsmomenten.  Tijd ervoor daarentegen…  Ik neem mezelf dus voor nog maar even door te gaan met deze rubriek.  De frequentie hou ik nog even in beraad…

We duimen dat de weergoden ons goed gestemd zijn en dan mogen de dochters de op de schoolbanken opgekropte energie loslaten in de speeltuin.  Er staat namelijk een familiereünie op het programma zaterdag en die vieren we gewoontegetrouw in het Boswachtershuis in Westerlo.  Dat biedt namelijk een mooie combo van een gezellig terras en een grote speeltuin waardoor alle generaties in de familie er een namiddag leuk kunnen vertoeven.

Dat brengt me naadloos tot de ingrediënten die ik nodig acht om van een ‘kickass’ speeltuin te spreken zoals ik je die beloofde in de titel.  Ik weerhoud er drie.

Size matters

De speeltuin moet groot genoeg zijn om je kroost even te entertainen.  En ook uitdagend genoeg.  Of net niet.  Enfin, aangepast aan de leeftijd van je kinderen bedoel ik dus.  Niets zo vervelend als een 8-jarig nieuwsgierig aagje dat na 5 minuten al terug opduikt aan tafel om mee te luisteren met ‘volwassen’ gesprekken waar ze op dat moment verrassend stil bij blijft.  Om dan, meestal op dat moment waarop je denkt nog maar een slaapwelkusje verwijderd te zijn van je zetel en favoriete serie, te vragen: “Wat waren jullie nu precies aan het zeggen over …”.  En dan volgt er meestal geen onderwerp waarover je het nu bepaald uitgebreid met je kind wou hebben.  Eén ding is misschien nog vervelender en dat is wanneer alle mogelijkheden tot die volwassen gesprekken je ontnomen worden omdat je je peuter/ kleuter eindeloos van die net te hoge glijbaan moet helpen.

Niets ontsnapt aan mama’s alziend oog

Wij mama’s beschikken over superkrachten.  Druk doende met het huishouden toch een half oog werpen op het huiswerk of met een korte inmenging een kinderdispuut bezweren – eitje.  Onszelf omtoveren tot dokter, crèche uitbaatster, juffrouw of wat dan ook past in hun fantasie – in een vingerknip.  Onmiddellijk de stem van ons kind herkennen tussen een bende anderen of het onderscheid maken tussen huilen owv pijn of owv frustratie – no problemo.  Maar toegegeven, af en toe hebben mijn superkrachten een beetje hulp nodig.  Dan was ik even zo aan het opgaan in het heerlijke roddelen met een vriendin dat de angst me plots om het hart slaat omdat ik de kinderen nergens meer kan vinden.  Om die paniekmomenten tot voor een moederhart verwerkbare proporties te beperken, helpt het als de speeltuin omheind is of toch minimaal in een veilige omgeving ligt (zoals een bos, enfin een plek waar drukke straten en te snelle auto’s heel ver weg zijn).  Zo weet je tenminste zeker dat het oké is om ze even uit het oog te verliezen.  Dat ze, zoals altijd, echt wel weer terug opduiken wanneer ze honger, dorst, pijn of welke andere basale nood dan ook hebben.

Waarom zouden zij al het plezier hebben?

Last, but not least: er moet in de directe omgeving een terras zijn waar je gezellig iets kan drinken.  In de directe omgeving owv bovenstaand puntje.  Een terras, tja, dat behoeft niet veel uitleg neem ik aan?  Een speeltuin bezoeken is zoveel leuker als je nog minstens één volwassene, idealiter voorzien van nog een paar monstertjes van ongeveer dezelfde leeftijd als die van jezelf, meeneemt.

 

Voilà.  Daar zit je dan.  Lekker te babbelen met die vriendin die je in geen tijden hebt gezien, ondertussen genietend van een glaasje wijn, uit te kijken over een speeltuin waarin je kinderen de tijd van hun leven hebben.  Meer moet het echt niet zijn op een mooie echt-alle-seizoenen-zijn-goed-dag.

Maar waar vindt je nu zo’n speeltuin???  Hier!  ’t Is te zeggen, de adressen toch.  Want, ik ken er een paar.  Een paar anderen werden me aangereikt door welwillende vriendinnen.  En dan zijn er waarover ik las op het wereldwijde web en daarvan geef ik dan ook toe dat ik ze nog niet bezocht, maar ik ben het vast van plan dus je kan er van op aan dat ze genadeloos van de lijst gaan als ze bovenstaande ingrediënten toch niet blijken te bevatten.  Ongetwijfeld kennen jullie er ook nog, dus doe me een plezier en vermeld ze in het commentaarveld.  Geeft mij weer een excuus om een vriendin te bellen en gezellig af te spreken met de kids.

 1. Boswachtershuis in Westerlo: omdat ik daar al mijn hele leven kom en het er al even lang super is.  De speeltuin werd nog niet zo heel lang geleden ook uitgebreid en vernieuwd en biedt echt voor alle leeftijden vertier.  Het ligt dan ook nog eens midden in een prachtig bos.  Een aanrader, echt. 
 2. De Melkerij in het Nachtegalenpark in Wilrijk: voor we naar Londerzeel kwamen, woonden we in Wilrijk en kwamen we hier zeer regelmatig.  Heeft echt alles van mijn wishlist.  Ligt bij het prachtige openluchtmuseum Middelheim.  Je vindt er ook diverse diertjes in de nabije omgeving.  
 3. Sint-Pietersburcht in Puurs: hoe vaak krijgt een kind de kans te spelen in een oud fort?  Hier kan het dus.  Voor ons vlakbij en dus regelmatig het adres voor verjaardagsfeestjes.  Mooie speeltuin, helemaal omheind en voldoende plaats voor de volwassenen om te verpozen.
 4. Het boshuis in domein de Averegten te Heist-op-den-berg: een goed restaurant grenzend aan een prachtige, grote speeltuin in een zeer groene omgeving. IMG_1646 Ook een ideale locatie voor communie- of andere feesten.
 5. Provinciaal domein in Huizingen: gigantisch dit domein.  Dus niet direct voor eventjes een uurtje ontspanning, hier kan je je vlot een dag bezig houden.  Je betaalt er ook inkom.  Maar er zijn verschillende speeltuinen, waaronder eentje met een klimparcours dat onze dochters erg kunnen waarderen.  Er is ook een mooi openluchtzwembad voor op hete dagen.
 6. Tivoli in Mechelen: een leuke speeltuin en kinderboerderij.  In het kasteel kan je een heerlijke café glacé drinken (ik lust eigenlijk geen koffie, maar dit drankje is echt hemels).  Ik moet wel bekennen dat het niet helemaal voldoet aan het tweede ingrediënt.  Het terras van het kasteel biedt namelijk geen zicht op de speeltuin.  Maar als je kinderen oud en verantwoordelijk genoeg zijn, kan je ze gerust laten gaan.  Dat vonden mijn vriendin en ik toch, al hebben ze wel nog op het hart gedrukt niet met vreemden te praten laat staan mee te gaan.
 7. Scoutsrally Neerpelt: dit is dan weer jeugdsentiment voor mijn man, hier komt hij wellicht al heel zijn leven.  De kinderen ontdekten het met hun oma en vinden het er erg leuk.
 8. ’t Pelterke Overpelt: misschien een beetje de kleine broer van voorgaande in het dorp dat eveneens de kleine broer is van voorgaande.  Laat ik daarbij wel duidelijk zijn dat nummer 7 echt wel heel groot is en nummer 8 dus ook nog altijd meer dan groot genoeg.
 9.  Drie fonteinen in Vilvoorde: ik ken de brasserie hier erg goed, want ik werk er vlakbij.  Er was altijd al een speeltuin, maar blijkbaar zou die in juni volledig vernieuwd en uitgebreid zijn.  Na de volgende zakenlunch ga ik zeker even blijven plakken om te bekijken of we dringend ook in het weekend een keertje naar Vilvoorde moeten afzakken.
 10. De Kloek in Grobbendonk: hier ben ik nog nooit geweest, maar de website ziet er alvast veelbelovend uit en het komt uit een betrouwbare bron.  Hij komt dus ook op mijn to do lijst!
 11. Laarbeekbos in Jette en het bijhorende chalet du Laerbeek: ook eentje van mijn to do lijst wegens de goeie review op uit met vlieg.
 12. ’t Boerenhof in Knokke-Heist: ook een tip van een vriendin met een veelbelovende website.
 13. Brasserie Mariadal in Zaventem: dit is wel eerder een brasserie met speeltuin dan omgekeerd.  Maar toch verdient het zeker een vermelding in dit lijstje.

 

Voilà, dat waren ze voorlopig.  Vul gerust aan!

4 Comments

 1. Leuke lijst!! De melkerij in Wilrijk is inderdaad helemaal geweldig. Dat domein in Huizingen dat is ook leuk, maar dat zwembad ken ik vooral toch meer negatief. Daar kwam ik vroeger geregeld maar dat leek toch meer op een datingparadijs voor vervelende Brusselse jongengeren dan een leuk zwembad! Maar ben er nu wel al even niet meer geweest. Ik ben erg fan van de Lilse Bergen! 5 euro per volwassene, maar daar krijg je uren speel en zwemplezier voor terug!!!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s