Vraag nooit meer: hoe was het op school vandaag?

Ik stuitte vandaag op dit artikel op de site van Radio 1.  Het staat er blijkbaar al sinds 2015, maar ik ontdekte het dus nu pas.  Wij ouders zijn vaak heel nieuwsgierig hoe hun dag was, maar krijgen veelal korte, onbevredigende antwoorden.  Dit artikel reikt een mogelijke oplossing aan en gaf me zin in een experimentje.  Laat ik gewoon het lijstje alternatieve vragen afgaan en elke dag de antwoorden van mijn dochters documenteren.  Ja.  Laat ik dat eens doen.  Doen jullie mee?  Gebruik deze tag: #vandaagopschool

Ik landde op dit artikel via een link onder de column van Nina Mouton.  Heel herkenbaar overigens, die column.  Over hoe we als ouders mekaar be- en vooral veroordelen op hoe we (in publiek) met onze kinderen omgaan.  Ik betrapte mezelf er onlangs op, dat ik met een ongetwijfeld duidelijk misprijzende blik (damn you, had ik maar een pokerface) zat te kijken hoe iemand zijn kind niet in de hand kreeg waardoor het maar bleef brullen op het vliegtuig.  Bij deze mijn excuses aan de ouder in kwestie.  Die voelde zich ongetwijfeld al slecht genoeg evenals het kind in kwestie.

Maar terug naar de school.  Ik vraag ook elke avond hoe hun dag was.  “Goed”, luidt het meestal.  Zo snel leren we het sociaal aanvaarde antwoord te geven.  Af en toe krijg ik wat meer uitleg, af en toe blijkt de dag helemaal niet zo ‘goed’ te zijn verlopen.  Daar kom ik dan meestal pas achter bij het slaapwel-kusje.  Een geweldig moment om diepgaande gesprekken aan te knopen met je kroost.  Alleen jammer dat ik dan vaak sta te popelen om in de zetel te ploffen 🙂

Het blijkt aan de vraag te liggen.  Inspiratieloos, te open en ronduit saai is ze volgens het artikel.  Wel 30 alternatieven worden er aangereikt.  Goed voor 30 dagen lang een uitgebreid antwoord en veel inzicht in hoe hun dag was dus.  Of toch niet?  Maar één manier om erachter te komen…  Van sommige vragen zie ik dadelijk het potentieel, van andere dan weer helemaal niet.  Het begint alvast niet met een hoogtepunt als je het mij vraagt.   “Wat heb je gegeten vanmiddag?”  Ik kan me zo inbeelden dat ze me zullen bekijken alsof ik vroegtijdig dement ben geworden als ik ’s avonds al niet meer weet wat ik ’s morgens in hun brooddoos stopte…

Check.  Net getest en mijn vermoeden werd bevestigd.  Even stil blijven na het eerste antwoord loont wel, vooral bij de 6-jarige die spontaan tot bekentenissen overging 🙂

Mama: Wat heb je vandaag gegeten?

Celeste: platte perzik.     En puree met worstjes.                En ook wel een snoepje.  Maar dat was omdat Amelie een koek meekreeg naar de muziekschool en toen kreeg ik van Lore een snoepje.  Een lange jan, zo’n hele dikke *glunder, glunder*

Amelie keek me alleen aan met een rare blik.  “Hetzelfde als Celeste”, zei ze toen ik aandrong.  Nota voor mezelf: dochters vanaf nu individueel de vraag stellen zonder dat de andere meeluistert.  Ik ging er nog even op door, maar een erg boeiend gesprek werd het niet.  Die eerste vraag leverde dus niet veel op, buiten dochters die nu twijfelen aan mijn mentale gezondheid.  Vraag 2 zal op minstens even rare blikken kunnen rekenen, maar het lijkt me wel erg grappig.  Kijk elke dag even op de Facebook pagina als je wil weten hoe het experiment afloopt!  Of nog beter, volg de pagina als je dat niet al doet 🙂

Dit zijn ze dus, de 30 vragen uit het artikel.  #vandaagopschool taggen als je meedoet!

1. Wat heb je deze middag gegeten

2. Heb je iemand gezien die in zijn neus peuterde?

3. Welke spelletjes speelde je in de pauze?

4. Wat is het grappigste dat vandaag is gebeurd?

5. Heeft iemand iets leuks voor je gedaan?

 

6. Wat was het mooiste dat je voor iemand anders hebt gedaan?

7. Wie heeft je vandaag aan het lachen gebracht?

8. Welke leraren zouden een aanval van zombies overleven? Waarom?

9. Welke nieuwe feiten heb je vandaag geleerd?

10. Wie had de lekkerste dingen in zijn brooddoos? Wat was het?

 

11. Wat heeft je vandaag uitgedaagd?

12. Als de school een pretparkattractie was, welke attractie zou het dan zijn?

13. Hoeveel punten scoorde deze schooldag vandaag op tien? Waarom?

14. Als je voor een dag leraar mocht zijn, wat zou je je klasgenoten leren?

15. Wie van je klasgenoten zou het best dienen als leraar? Waarom?

 

16. Heeft iemand je vandaag geërgerd? Waarom?

17. Met wie wil je vrienden worden, maar is het nog niet gelukt. Waarom niet?

18. Wat is de belangrijkste regel van je leraar?

19. Wat is het hipste om te doen tijdens de speeltijd?

20. Doet je leraar je denken aan iemand anders die je kent? Op welke manier?

 

21. Zeg me eens wat je vandaag geleerd hebt van een vriend?

22. Stel: aliens kwamen drie kinderen ontvoeren op school, wie zouden ze mogen meenemen? Waarom?

23. Wat heb je vandaag gedaan dat behulpzaam was?

24. Wanneer voelde jij je trots vandaag?

25. Welke regel was vandaag het moeilijkst om te volgen?

 

26. Wat hoop je te leren voor het schooljaar voorbij is?

27. Wie van je klasgenoten heeft het tegenovergestelde van jouw karakter?

28. Welke plek op school is het leukst?

29. Welk talent op de speelplaats wil je dit jaar beheersen?

30. Heeft iemand in je klas moeite om zich aan de regels te houden?

2 Comments

  1. Pingback: De 12 van 2017
  2. Haha wat leuk! Ik ga het proberen te onthouden voor morgen 🙂 inderdaad meestal antwoorden ze “leuk” of “goed” wat heb je allemaal gedaan “weet ik niet meer”. Leuk zo een conversatie 😂 Meestal op vrijdag, dan zijn ze uitgeput. Liefs E.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s