#ouderzonden: acedia – over omgaan met druk

Tijd voor het laatste artikel van deze blogchallenge.  De laatste en zeker niet de makkelijkst te beantwoorden vraag luidt: Hoe ga je om met de druk die van jongs af aan op kinderen (en dus ook hun ouders) gelegd wordt?  Ze moeten naar school en het daar liefst goed doen.  Het huiswerk moet worden gemaakt vooraleer ze aan de hobby’s beginnen.  Hobby’s die ze liefst graag doen want eens ingeschreven moeten ze ze wel volhouden (ouderlijke principes enzo).  Ze hoeven daarin niet uit te blinken, al is dat toch wel fijn want dan zijn we lekker trots.  Daarnaast moeten we als gezin natuurlijk veel quality time samen doorbrengen, creatief of actief met op tijd en stond iets cultureels zodat ze zich ontwikkelen tot ruimdenkende wereldburgers.  Ja, druk van jongs af aan, er is iets van.

En toch heb ik niet de indruk dat we er last van hebben.  Ze doen het goed op school en dat zonder dat we daar als ouder uren tijd in stoppen.  Ik prijs me gelukkig over flinke en verstandige dochters te beschikken.  Die hobby’s doen ze echt graag, het was even zoeken maar sinds dit jaar moet ik nooit nog zeuren om ze ernaartoe te krijgen.  Voorlopig geen verzoeken om extra trainingen om hun talent maximaal te ontwikkelen, dus uitblinkers zijn ze (nog) niet, maar dat vind ik best prima.  Moesten ze er helemaal niets van bakken – zoals indertijd tijdens de dansles – had ik het al gehoord/ gezien.  Die quality time – net als die hobby’s overigens – is een stuk haalbaarder sinds ik thuis werk en gewoon meer uren met hen kan spenderen.  We lijken een goeie balans te hebben gevonden.  Ze brengen ook nog behoorlijk wat uren rustig thuis door.  Veel meer moet het ook niet zijn, als er nog een nieuwe hobby de kop opsteekt zal het ten koste van een bestaande zijn denk ik.

Ik kan me wel inbeelden dat het snel te veel kan worden.  De oudste heeft op maandag 1 uur notenleer (enfin, AMV heet dat tegenwoordig), op woensdag 1,5 uur + 20min saxofoonles, op vrijdag 2 uur acrogym en op zaterdag 1 uur paardrijden.  Dat kan toch al tellen.  Bij de jongste beperkt het zich tot 1,5 uur basisgym op dinsdag en 1 uur zwemclub op zaterdag.  Maar die wil zodra ze 7 is en het dus mag ook graag gaan paardrijden.  Elk 3 hobby’s dus, ik moet toegeven dat het er een stuk meer zijn dan ik zelf ooit heb beoefend als kind.  Maar zolang zij en wij het gecombineerd krijgen, laat ik ze hun gang gaan.  Zodra ze ergens echt veel voor moeten gaan trainen en er wedstrijden en dergelijke bijkomen, zullen er wellicht keuzes gemaakt moeten worden.  Nog meer rondrijden, minder vrije avonden en schoolwerk dat erbij inschiet lijkt me geen optie.  Maar vraag het me nog eens wanneer het zover is.  Want ik zie het wel jaar na jaar toenemen, zowel het schoolwerk als de hobby’s.  En ik greep nog niet in.  Hoe ik het allemaal zou doen als ik nog steeds dagelijks naar Brussel pendelde om pas rond half zes aan de opvang te verschijnen?  Geen idee eigenlijk…

Het is dus best wel een luxe.  Ook financieel.  De academie en turnkring hanteren zeer democratische prijzen, maar 2 dochters die gaan paardrijden kosten ons al gauw 30 euro per week.  En dat is nog zonder de kampjes die er toch echt wel voor zorgen dat ze vooruitgang boeken die met 1 uur per week onmogelijk te realiseren is.  Om nog maar te zwijgen van de kampjes om de schoolvakanties te overbruggen.  Want ik mag dan wel thuis zijn, van werken komt er niet veel in huis als de dochters hier rondlopen.  Wie zei ooit dat een kind een huis kost…

Lui zou ik ons alvast niet noemen.   Kosten noch moeite worden gespaard om de kinderen een rijk leven te bieden.  En zo hebben we alle ouderzonden uitvoerig toegelicht.  Jullie ontdekten de voorbije weken waar ik in uitblink, wat ik niet kan delen, hoe we ook als koppel staande blijven, waarvoor ik andere ouders benijd, wat ik de dochters niet kan weigeren, waarmee ze op mijn spreekwoordelijke knoppen duwen en hoe we omgaan met druk.  Ik hoop dat jullie er iets aan hadden, aan deze inkijk in mijn opvoedingstactieken.  Dit was mijn eerste blogchallenge.  Ik vond het vooral wel handig als inspiratiebron voor een wekelijkse blogpost 🙂  En leuk om even bij deze thema’s stil te staan.  Want het antwoord op de vragen vormde zich grotendeels terwijl ik aan het schrijven was.

Waar zal ik het de komende weken een keer over hebben?  Als er onderwerpen zijn waar je nieuwsgierig naar bent, vuur ze gerust af!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s