Krokusvakantie in zicht! Ontdek mijn toptip voor een tiptoppe staycation.

Het is bijna weer vakantie.  Behoor jij tot de gelukkigen die een week naar de zon of een of ander skioord trekken?  Of ga je voor een staycation?  Ideetjes genoeg te vinden om er ook in het laatste geval een knalweek van te maken.  Maar hoe kies je dan wat je wanneer doet…  Ik weet iets!  Maak er een ballonnenweek van!

“Mama, wat gaan we doen vandaag?”  Dat is hier een veel gehoorde vraag.  Het begint soms al op donderdagavond: “Wat gaan we doen dit weekend?”  Best een drempel als je een staycation plant: hoe ga ik de kinderen de hele tijd bezig houden?  Wie mag er kiezen wat we gaan doen en wanneer?  Ik vond er iets leuks op: organiseer een ballonnenweek.

Hoe dat dan precies gaat?  Wel, je lijst een aantal activiteiten op die je met het gezin wil gaan doen.  Of je de kinderen inspraak geeft, dan wel verkiest ze te verrassen, mag je zelf bepalen.  Ik ben nogal voor inspraak, maar werk me daarmee ook regelmatig in nesten (zoals wanneer ze steevast fruit/ beleg/ koekjes/ drankjes kiezen die ik net niet in huis heb…).  Alle begrip dus als je voor wat minder democratie opteert!

Maar ik wijk af.  Van elke activiteit maak je een kaartje: omschrijving, tekening, foto… (afhankelijk van je creatieve talenten en of je kinderen al kunnen lezen).  ‘Activiteit’ mag je overigens in brede zin interpreteren.  Ik ga voor een mix van uitstappen (picknick in het park, naar de dierentuin, naar een (indoor) pretpark, …) en dingen die je thuis  kan doen (hindernissenparcours, filmavond, een spelletje kubb’s, cupcakes maken,…).  De kaartjes stop je in een ballon, voor extra kinderplezier stop je er nog wat confetti bij – carnaval weet je wel.  Opblazen en -hangen.  Klaar!

ballonnenweek

En dan mogen de kinderen elke dag (of zo vaak als jij verkiest) een ballon kapot prikken!  De activiteit die tevoorschijn komt, doen we die dag.  Plezier verzekerd.

Je kan dit overigens op veel dingen toepassen.  Op vakantie kan je een lijstje maken van uitstappen, relax dagjes aan het zwembad, wandelingen enz. en de ballon laten beslissen wat je wanneer doet.  Wedden dat de kinderen met meer plezier zullen meedoen?  Of wat dacht je ervan om dit te gebruiken om op een kinderfeestje te bepalen welk kind wanneer zijn cadeautje mag afgeven?  De naam van de jarige stop je er natuurlijk ook tussen en als die eruit popt, mogen de anderen voor hem of haar zingen.

Ik vraag me af of het ook zou kunnen werken om ze taakjes te laten doen…  Voor wanneer mijn man nog eens een maandje ouderschapsverlof neemt 🙂  Misschien kan ik ze een paar ‘takenballonnen’ geven en een paar ‘fun ballonnen’…  Als ik dan in de takenballon ook een beloning stop voor als ze klaar zijn, kan dat wel werken.  Dan is er ineens ook de nodige sociale druk om de man aan het werk te zetten, despicable me 🙂

Nog wat ideetjes nodig om je ballonnen te vullen?  Kijk eens naar de tips van Uit met vlieg.  Of lees het leuke artikel van Maison Slash.  Heb je het minder goed getroffen dan je kroost en moet je gaan werken?  Dan kan je misschien ’s avonds nog een relax feestje bouwen.  Denk aan een filmavond, de kinderen een keer achter het fornuis zetten, een welness momentje, een spelletjesavond enz.

Zin in een kleine poll?  Laat in de comments weten of jij gewoon doorwerkt, thuis vakantie houdt of er op uit trekt (en waar je naartoe gaat natuurlijk).  Ik ben alvast benieuwd!

PS – ik geef even het goede voorbeeld: wij trekken een weekje naar de sneeuw!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s