Started up: tijd voor champagne!

Dinsdag 30 januari 2018 is een grote dag.  Toch in mijn leven.  Het is de dag waarop ik officieel zelfstandige werd.  In bijberoep weliswaar, officieel ben ik nog voltijds in dienst bij een of ander nutsvoorzienend bedrijf.  Lang leve de opzegperiode.  Ergens in september volgt het moment van de waarheid waarop ik de knoop moet doorhakken of ik er mijn hoofdberoep van kan maken.

Ik ontving zonet de e-mail met daarin mijn ondernemingsnummer.  Tien cijfertjes die hopelijk in geen tijd in mijn geheugen geprent zullen zijn wegens ingetypt op vele facturen 🙂  Woehaa, kraak de champagne, steek vuurwerk af, … Dat ging door mijn hoofd.  Dat ik blij ben.  En ook wel trots.  Het voelt nu al een beetje als een nieuwe baby, mijn eigen bedrijfje.

Waarom vandaag, vraag je je misschien af?  De website werd eind vorig jaar al gelanceerd.  Inderdaad, maar sinds gisteren heb ik ook officieel mijn eerste echte betalende klant!  De champagne vloeit hier rijkelijk, zoals u zich kan voorstellen.  Er zitten er namelijk nog meer in de pijplijn.  En dat louter dankzij de website en wat goed gespendeerde euro’s aan Facebook advertenties.  Referenties kan ik voorlopig niet voorleggen.  De schrijfsels die ik tot dusver produceerde, mijn creatieve ideeën en innemende persoonlijkheid zijn mijn enige troeven om het vertrouwen te winnen.  Een enorme boost geeft dat, wanneer iemand zegt met je in zee te durven gaan.  Als allereerste.

Tijd om een factuur op te maken.  Weer een eerste keer.  En daar wil ik wel graag wat kleine lettertjes bij, algemene voorwaarden dus.  Maar hoe begin je daaraan?  En er is ook zoiets als sociale bijdragen, BTW en verzekeringen voor professionelen.  Lang leve Google, Acerta en de ondersteuning van mijn bank om er wijs uit te raken.  Eenvoudig is het niet.  En ik zou dan al bevoorrecht moeten zijn met mijn opleiding.  Die heeft alvast gediend want mijn diploma werd toegevoegd aan het dossier als bewijs voor het beschikken over een attest bedrijfsbeheer.  Eén van de eerste keren dat ik dat document ook effectief moest voorleggen.  Er had zich al een mooi laagje stof gevormd op het aandenken aan 5 fantastische jaren in Leuven.

cof

En nu weer aan het werk.  Met een lichte roes.  Er moeten blogs geschreven die aantonen dat ik echt wel weet waarover ik het heb.  En Facebook advertenties die er mooi en overtuigend uitzien.  Om nog maar te zwijgen over Google AdWords campagnes.  Van hen ontving ik gisteren een mail.  Om me uit te nodigen voor hun welkomstprogramma.  Ik heb wel 10 keer het afzenderadres gecheckt en echt alle kleine lettertjes gelezen.  Meestal zijn dat soort van mails spam of phishing, toch?  Ik kon ze op geen fout betrappen.  Vlekkeloos Nederlands, een normaal e-mailadres, de verwachtte kleine lettertjes.  Ik moest ze bellen om mijn plaats in het programma op te eisen.

Dat deed ik dus maar.  En ik kreeg een echte Google medewerker uit Ierland met zeer Hollandse tongval aan de lijn.  De vriendelijke jongen heeft met mij al mijn Google AdWords instellingen doorlopen en me heel duidelijk uitgelegd wat ik waar diende te veranderen opdat hun befaamde algoritme er echt een lap op zou geven.  De max.  Veel bijgeleerd ook.  Zouden die van Facebook ook zo’n dienst hebben?  Want daar een advertentie aanmaken is bepaald ook geen wandeling in het park.  Gelukkig gratis webinars en e-books alom om je in de materie te verdiepen.

En zo ontdek ik elke dag weer iets nieuws en leer ik constant bij.  En dat gewoon in mijn living.  Tijdens mijn zelf gekozen werkuren.  Heerlijk toch?  Niet alles wat ik leer, is even boeiende materie uiteraard.  Zo moet ik nu ook gaan boekhouden.  Een vak waar ik in Leuven al geen grote fan van was en me dus ook nooit verder in verdiept heb.  Het klinkt allemaal behoorlijk eenvoudig.  Kosten en opbrengsten bijhouden, het verschil is je winst en daarop wordt je belast.  Je maakt er dus best zo weinig mogelijk van, tot zover is elke echte Belg wellicht mee 🙂  Maar sommige kosten zijn slechts deels of helemaal niet aftrekbaar.  En je moet bewijsstukken bijhouden, net als offertes, facturen en betalingsstromen die horen overeen te komen.  Ik opteerde voor de vrijstelling van BTW.  Grote investeringen voorzie ik niet en de kans dat ik dit jaar al meer dan 25.000 euro omzet ga genereren lijkt me ook eerder klein.  Dus om dan mijn prijzen op te drijven met 21% waar noch mijn klanten noch ik iets aan hebben…  BTW-aangiftes blijven me dus voorlopig bespaard.

Dat soort van boekhouden kan ik best zelf.  Geen reden om gelijk al erelonen aan een accountant te betalen.  Denk ik.  Het is wellicht het eerste wat ik ga uitbesteden als het goed begint te lopen.  Maar nu wordt elke euro nog 3 keer omgedraaid.  “If you buy things you don’t need soon you will have to sell things you need”, zei Warren Buffet.  En ook wel: “Don’t save what is left after spending, spend what is left after savings.”  Hij is er alvast rijk door geworden?

Hoewel ik zeker ook deze niet zal vergeten, voor het geval ik voor het bereiken van die ‘old age’ een succesvol onderneemster ben geworden 🙂

It’s nice to have a lot of money, but you know, you don’t want to keep it around forever.  I prefer buying things.  Otherwise, it’s a little like saving sex for your old age.

Champagne, zou dat een volledig aftrekbare beroepskost zijn?  Zou wel moeten als je’t mij vraagt.  Schol!

IMG_5694 (3)

6 Comments

  1. Champieter aftrekbaar (soms deels) als relatiegeschenk, maar dacht gelimiteerd tot 35 eur/stuk, maar ook als ‘kost openingsreceptie’. Wel lijstje met uitgenodigden bijhouden. Of als algemene kosten drank voor het personeel, maar daar zullen ze wat moeilijker over doen 😉 als er natuurlijk organisatie van feesten in uw activiteiten staat is het natuurlijk simpeler. Dan is het ‘voorraad’. Ik raad aan de FIFO regels te volgen :-))

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s