De startup saga: update 1

Ik beloofde een regelmatige update over mijn ervaringen als beginnende ondernemer en belofte maakt schuld.  Hier is dus de eerste, na mijn aankondiging van vorige week die de meest gelezen post ooit op deze blog werd.  Bedankt voor alle reacties.  Jullie steun en geloof in me was precies wat ik nodig had na die laatste werkdag die me toch iets meer deed dan ik in al mijn stoerdoenerij wilde tonen.

De kop is eraf.  Afgelopen maandag voelde een beetje als de eerste dag van de rest van mijn leven.  De dag start nog steeds met de ‘ochtendshift’ – kinderen aangekleed, met een volle maag en voorzien van al het nodige om dat zo te houden naar de school brengen.  Maar die is toch een stuk relaxter nu ik gemiddeld een half uur minder in de badkamer vertoef.  Sorry huisgenoten, maar jullie zeiden toch altijd al dat die make-up nergens voor nodig was, niet?

Het eerste wat ik deed nadat ik de kinderen had afgezet?  Mijn bureau inrichten.  Mijn vaste stek, tussen kwart voor negen en half vier ongeveer.  Of wat korter of langer, dat beslis ik nu namelijk helemaal zelf.  Ik heb momenteel nog een 4-tal ideeën waar ik mezelf een onderneming rond zie opstarten.  Het ene al wat concreter dan het andere.  Ik plotte er al twee op het LEAN canvas dat ik tijdens de coaching bij Job Design kreeg, de andere 2 zien er nog meer als mindmaps uit voorlopig.  Mijn eigen persoonlijke ‘job design’ hangt vlak voor mijn neus.  Handig om af te toetsen of ik nog wel op het juiste spoor zit, of ik een onderneming aan het creëren ben vanuit mijn passies en competenties die me energie geven.  Zo ziet dat er ongeveer uit:

oznor

Die windmolen staat er een beetje als knipoog, ik nam hem mee van op mijn vorige bureau.  Een overbodige herinnering aan wie me eigenlijk nog steeds sponsort 🙂

Of ik het niet heel erg eenzaam vind, vroeg iemand me onlangs.  Nee dus.  Mijn MBTI profiel is ISTJ (introvert – sensing – thinking – judging).  Introvert dus.  Wat niet wil zeggen dat ik niet sociaal ben.  Ik vertoon best wel wat ‘haantjesgedrag’ en kan ‘the life of the party’ zijn.  Het gaat er vooral om waar je energie uit haalt.  Bij een extravert is dat dus uit interactie met anderen.  Een introvert haalt energie uit terugplooien op zichzelf, stille reflectie.  Ze exploreren ideeën en concepten ‘intern’.  Mijn echtgenoot is heel uitgesproken ‘E’ en kon er gek van worden als hij tijdens ‘den blok’ een hele dag alleen op zijn kot had gezeten.  Ik kon me perfect een paar dagen afzonderen met mijn boeken.  Ik hield er van om af en toe een dag thuis te werken en kon dan ook stiekem teleurgesteld zijn als mijn man besloot hetzelfde te doen waardoor die dag solitude me ontzegd werd.  Ik ben dus overdag alleen, maar niet eenzaam.

Mijn valkuil is wel dat ik teveel enkel met mezelf ga ‘brainstormen’.  Mijn ideeën voorleggen aan anderen om ze af te toetsen is dus heel erg belangrijk.  Ik onderwierp intussen 8 mensen aan mijn ‘marktonderzoek’.  Dat blijft spannend, maar vooral ook heel interessant om te doen.  Ik kreeg al zoveel waardevolle feedback en ideeën.  Overwegend positief ook, ‘ga ervoor’ of ‘gewoon doen’ is de meest gehoorde afsluiter van het gesprek.  Ik kom elke keer met een glimlach en vol energie weer thuis, klaar om er nog meer in te vliegen.  Ik ga nog wat knopen moeten doorhakken natuurlijk, er is eigenlijk wel animo voor alle 4 de concepten.  Mijn impulsieve natuur slaat dan al snel op hol op zoek naar mogelijkheden om het gewoon allemaal te doen, maar mijn hoofd zegt gelukkig dat dat geen goed idee is.

Keuzes maken dus, dat is waar ik momenteel naartoe werk.  Maar eerst nog wat desk research en nog wat meer marktonderzoek.  Kandidaten nog steeds welkom!

Ik heb ook al een eerste grote investering achter de rug.  Ik kocht, nog maar voor de 2e keer in mijn leven, een auto.  Ik shop best graag, maar die sites voor tweedehandsauto’s kwamen me echt heel snel de keel uit…  Mijn kennis van auto’s beperkt zich tot hun opties.  Dat was namelijk wat me het meest bezig hield wanneer ik de voorbije jaren een nieuwe bedrijfswagen uitkoos.  Wel even anders als je er zelf voor moet betalen…  Dan wil je vooral niet ‘in ’t zak gezet worden’.  Uiteindelijk gingen we 2 auto’s bekijken en kochten de tweede.  Een vrij jonge, grijze Ford Focus van een oude man die een paar maanden geleden overleed.  Een rationele keuze, mijn hart wilde een Mini.  Of een Fiat 500.  Iets onpraktisch, maar wel cool.  Mijn auto is heel erg praktisch en betrekkelijk weinig cool.  Ik ben blij met mijn keuze.

Die auto kiezen ging vlotjes, hij zal voor de deur staan nog voor de bedrijfswagen ingeleverd is, zo dacht ik.  Niet dus.  Tweedehandskeuring, platen, verzekering enzo – dat neemt zijn tijd.  Ik leerde veel bij.  Zoals toen ik als een kip zonder kop op zoek ging naar zo’n blanco roos formulier zodat ik dat alvast kon invullen tegen dat de verkoper ermee naar de keuring was geweest.  Dat formulier krijg je dus na die keuring, zo ontdekte ik na een telefoontje naar de automobielinspectie.  Ik vreesde even dat het me een extra tocht naar Feluy zou kosten om eraan te raken, maar gelukkig mocht het roze formulier ook een scan op een wit papier zijn.  Dan volgde er nog een hoop over en weer gemail met de diverse leasingmaatschappijen die me de afgelopen 5 jaar verzekerden om aan de nodige attesten te raken voor het bepalen van mijn bonus malus graad.  Daarna ging het plots heel snel.  Op dinsdag mailde ik een hele stapel ingescande papieren naar de verzekering en woensdagochtend stond Bpost met een nummerplaat voor mijn deur!  Op naar Feluy, met de plaat en zijn kopie.  Uiteindelijk hadden we net geen week maar 1 auto.  Het stelde toch al wat praktische problemen – blij dat we niet voor die optie kozen.

cof

Na deze hap uit mijn budget, ga ik nu weer even op mijn geld zitten als een kip op haar eieren.  En op mijn ideeën broeden.  Tok!

5 Comments

  1. Herkenbaar 🙂 belangrijk in deze digitale wereld als kleine zelfstandige is idd een printer en scanner. Als je investeert: daar ga je nog veel plezier aan beleven. Vele bedrijven/overheid zien digitalisering nog vaak als we hebben een niet editeerbare pdf die je moet invullen en mailen. je gaat nog heel wat scannen het komende jaar believe me 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s