7 redenen waarom gaan skiën met je kinderen een briljant idee is.

Niet meer dan 3 jaar geleden was ik nog nooit op wintervakantie geweest, noch voelde ik de drang daar verandering in te brengen.  Ik deed het echter toch op verzoek van mijn echtgenoot – wat de liefde al niet vermag – en heb van weinig dingen minder spijt.  In 2018 gaan we dus voor de vierde keer, de derde met de kinderen.  Waarom ik zo snel overstag ging?  Lees snel verder!

Ik was er eigenlijk behoorlijk laat bij dit keer, deze week pas boekte ik onze skivakantie.  Wanneer we dan gingen, vroeg de oudste enthousiast.  In februari?? Maar dat is nog na januari? vervolgde ze verbaasd.  Tja, ik begrijp het wel.  Ik denk niet dat we al ooit een vakantie langer op voorhand boekten dan de skivakantie.  Ik ben dan wel een planner, maar meer één van het net-op-tijd type.  Als je wil gaan skiën in een schoolvakantie, blijkt net-op-tijd echter wat vroeger te zijn dan je spontaan zou verwachten.  Toch als je over een behoorlijk lijstje zoekcriteria beschikt zoals: in Oostenrijk, sneeuwzeker (desnoods met kanonnen), voldoende pistekilometers, een appartement voor 5 – bij voorkeur niet met een slaapzetel, zo dicht mogelijk bij de piste/ lift en als het even kan voor een schappelijk prijsje.  Het is me dus weer gelukt, dat schappelijk prijsje is natuurlijk relatief.  Je kan voor hetzelfde geld in de zomer vlot twee weken op vakantie, maar ik heb het er voor over.

De zoekcriteria

Even over die zoekcriteria.  Om te beginnen Oostenrijk.  Mijn belangrijkste motivatie zijn de skilessen voor de kinderen.  Ze spreken namelijk geen woord Frans.  Duits ook niet, maar met een beetje goede wil, vindt zelfs een kind de Jean-Marie Pfaff in zichzelf.  En vaak hoeft het zelfs niet want zijn er Nederlandse skimonitoren.  Daarnaast schijnt het er ook gezelliger te zijn dan in Frankrijk en is vooral het eten en drinken er een stuk goedkoper.  Naar ik verneem zijn de pistes in Frankrijk groter en liggen ze dichter bij de chalets/ hotels waardoor je minder moet sleuren/ rijden/ bussen.  Overigens wel een grote troef, dat laatste.  Dat zal iedereen die al een keer op skibotten met zijn eigen ski’s, die van minstens één kind, een aantal skistokken en een treuzelend kind dat zeurt hoe moeilijk het lopen is op skibotten een paar 100 meter moest overbruggen…  Vandaar dus de toevoeging van het criterium ‘zo dicht mogelijk bij de piste/ lift’.  Dat is overigens, voornamelijk owv het criterium ‘schappelijke prijs’, nog nooit gelukt.  Dit keer beweert de website van het hotel dat er een lift op 20m ligt en dat bij goede weersomstandigheden (lees veel sneeuw tot in het dal) een afdaling tot aan het hotel mogelijk is.  Het is maar de vraag of die lift op 20m de kinderen ook tot aan de skischool zal brengen.  Het is ook maar de vraag hoe ‘mogelijk’ die afdaling is voor 3 kinderen en een relatief onervaren mama.  De tijd zal het uitwijzen.  Maar goed, Oostenrijk dus aangezien de man wel kan vergelijken en er resoluut voor kiest.

Sneeuwzekerheid behoeft naar ik vermoed weinig toelichting.  We bezochten tot hiertoe al vrij grote skigebieden en die afwisseling is toch wel leuk.  Hoewel het zweet me wel uitbreekt bij het idee dat ik wijs zou moeten worden uit welke sequentie van liften en pistes ik best neem om weer tijdig bij de skischool en dus kinderen aan te komen.  Dus zonder mijn oriëntatievermogende man, liet ik dat criterium wellicht varen.

Het appartement voor 5 komt niet voort uit mijn drang naar voldoende ruimte of luxe, in tegenstelling tot wat je misschien denkt.  We reizen effectief met 5.  Ons eigen gezin en mijn petekind.  Los van het feit dat zij gewoon een heel erg braaf en flink meisje is waar je echt geen last mee hebt, is het een aanrader om een extra speelkameraadje bij te hebben.  Ze amuseren zich rot met z’n drieën, dus wij hebben geen last van gezeur over een gebrek aan zin om te gaan skiën, verveling enz.

Waarom het zo leuk is

Dit keer zullen we van 10 tem 17 februari vertoeven in hotel Schillerhof in Bad Gastein.  Hoe ik een appartement vind?  Google!  We overwogen om met het ziekenfonds te gaan.  Over het algemeen zijn we niet zo’n fan van groepsreizen, maar voor een skivakantie leek het nog wel leuk om in een hotel vol belgen te vertoeven.  Ik was echter net te laat om te boeken.  Mijn allereerste ski-ervaring deed ik op in Flachau, niet zo ver van Bad Gastein.  Misschien keer ik nog wel een keer terug naar die eerste bergtop die me toen doodsangsten deed uitstaan om te zien of het echt zo erg was als in mijn herinnering.  Guess not…  Leren skiën op je 34e, ik kan het eigenlijk echt niet aanraden…  Maar, 4 jaar later zeg ik overtuigd: beter laat dan nooit!

Meteen al een argument om met je kinderen te gaan dus.  Bespaar hen de gêne om als tiener/ volwassene tussen de kleuters aan de bananenlift te moeten gaan hangen en de doodsangsten omdat je die ski’s niet onder controle hebt en overal sneeuwgladde afgronden ziet.  En ik heb er nog 7!

 1. Leren skiën als kind gaat veel vlotter dan als volwassene.
 2. Kinderen en sneeuw, da’s gewoon een match made in heaven.  Plezier gegarandeerd, op en naast de piste.
 3. Skiën is duur, de kans is dus groot dat ze veel langer van een betalende mama en papa zullen willen profiteren dan ze met je op zomervakantie zullen willen gaan.
 4. Je hoeft je geen zorgen te maken of iemand zich zal vervelen.  Je gaat gewoon elke dag skiën en iedereen zal het fantastisch vinden.
 5. Geen stress om de kinderen op tijd in slaap te krijgen.  Om acht uur ’s avonds is iedereen, volwassenen inclusief, doodop.
 6. Het levert quality time op met je partner want eerst stuur je de kinderen naar de les omdat ze het nog moeten leren en vervolgens omdat ze met de skischool veel sneller en meer kunnen skiën dan met ‘trage en bange’ papa en vooral mama.
 7. Een skivakantie is de perfecte digital detox.  Ik ken tenminste niet veel mensen die het aandurven om op hun smartphone te kijken terwijl ze de berg afsuizen…  Als je daarentegen echt verslaafd bent, heb je op veel plaatsen een app die je obv je skipas toont hoeveel kilometers en hoogtemeters je overbrugt hebt.  Wel cool…

Nog een tip: ga voor je vertrekt een keer indoor ‘oefenen’.  Zeker als je voor het eerst je kinderen meeneemt, is het wel leuk dat ze al even kunnen ervaren hoe het is.  Wij gingen naar Peer en lieten ze een beginnerscursus volgen.  Ik startte overigens zelf ook met een paar privé (ttz, we waren met 2 volwassen beginners) lessen in Landgraaf.  Vorig jaar ging ik een paar weken voor de skivakantie 2 uur zelf met de kindjes naar Peer, zonder les dus.   Dat vonden ze heel leuk en het hielp om er op de echte piste weer wat sneller mee weg te zijn.

Wat zijn jullie favoriete, kindvriendelijke skibestemmingen?  Alle tips zijn welkom!

4 Comments

 1. Wij gaan altijd met de organisatie Flanders Ski, in Italië of Oostenrijk. Zeer goed prijs/kwaliteit. Vlaamse skimonitoren, wat toch wel handig is met (jonge) kinderen. Kinderclub of begeleid skiën met monitor ’s namiddags voor wie wil. Aantal activiteiten voorzien ’s avonds op sommige dagen, maar volledig vrijblijvend.

  Like

 2. Nog nooit op latten gestaan en ook niet onmiddellijk van plan, hoewel de wederhelft het graag eens opnieuw zou doen, maar ik hou de boot af want ben gewoon een schrikschijter denk ik 😉 maar moesten we op sneeuwvakantie trekken, zouden we sowieso naar Tsjechië gaan! Toen we daar twee jaar geleden in de zomer waren, hadden we een heel fijn contact met iemand uit de bergen en die maakte ons helemaal warm voor een skivakantie aldaar: minder toeristisch, ongerepter, veel goedkoper, wel wat verder (kleine 1000 km) en sympathieke mensen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Goed om te horen van Tsjechië, ik heb het wel al overwogen maar er nog niet echt op gezocht. Ik heb de boot ook lang afgehouden en was wel blij dat we met twee volwassen vrouwen waren die het nog nooit hadden gedaan. Anders had ik het misschien alsnog opgegeven… privé les nemen is wel belangrijk denk ik, zodat je snel genoeg vooruitgang boekt en vertrouwen opdoet.

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik startte ook pas laat met skiën (op mijn 32ste) en ga nog steeds niet snel, maar man, wat kan ik ervan genieten ! Om zoveel redenen die jij ook opnoemt: buiten zijn, genieten van het landschap…. en de kinderen, die skiën mama inderdaad al voorbij (voor de papa zal dat nog even duren, hij was skimonitor)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s