Mijn pleidooi voor de fietshelm.

Deze week is de week van de mobiliteit.  Vrijdag wordt ze op veel scholen afgesloten met de Strapdag.  Veel focus op alternatieven voor de auto.  Maar waar is de focus op het gebruik van de fietshelm?  Eerst maar een keer zorgen dat u en ik meer aan het fietsen gaan eerder dan ons af te schrikken met die helm.  Serieus?  Zou het vermijden van de helm maken dat u voor de auto kiest?  Ik geloof dat niet.  Het verplicht maken dan maar?  Bah, we ‘moeten’ al zoveel.  Argumenten genoeg om geen verplichting nodig te hebben en het gewoon te doen.  Ik waag me aan een oproep aan alle ouders om het goede voorbeeld te geven.  Hierbij mijn pleidooi voor de fietshelm.

Beloofd

Ik was wat verrast door de ‘beloofd’  campagne die in augustus liep rond het gebruik van de gordel.  Niet dat ik tegen het gebruik van de gordel zou zijn, integendeel.  Ik vind het echter zo vanzelfsprekend dat het me verbaast dat er nog een campagne nodig was.  Een gordel aandoen en hem op de juiste plaats laten zitten heb ik er lang geleden al ingeramd bij mijn dochters.  Net zoals ze zodra ze zelf begonnen te fietsen ook een fietshelm kregen.  Die ze ook altijd opzetten.  Nu ja, meestal toch.  Soms lukt het niet omdat ze een dotje in hun haar hebben of een hoge staart of speldjes…  Meisjes weet je wel.  En dan mogen ze ook wel zonder helm, het is ten slotte maar een kilometer.

Niet ok dus.  In de auto zijn er geen uitzonderingen, waarom wel op de fiets?  Eigenlijk ben ik zelf één grote uitzondering, want ik draag nooit een helm.  Nu ze wat ouder en dus ook mondiger worden, spreken ze me daar weleens op aan.  Een goede uitleg heb ik eigenlijk niet, een excuus nog minder.  Ik werd er onlangs keihard mee geconfronteerd toen een goede vriend in het ziekenhuis belandde na een zware val met zijn fiets.  Zowat alles gebroken wat je kan breken aan de bovenkant van je lichaam.  Dat het eerstvolgende wat we mekaar cadeau zouden doen een fietshelm was, zei mijn man.  Dat hij gelijk had, zei ik.  Het kwam er nog niet van.

cartoon adult helmet

De coolste helm ipv cool zonder helm

Er volgen nog meer van die ‘Beloofd’ campagnes, beloven ze op de site.  En als zij hun belofte al niet zouden houden, ziet het er slecht uit voor hun geloofwaardigheid.  Ik wil graag een suggestie doen.  Laten we alle ouders oproepen te beloven het goede voorbeeld te geven en zelf ook een fietshelm te dragen.  Op de skipiste zijn die helmen op relatief korte tijd helemaal ingeburgerd.  Het zijn eerder de gemutsten dan de gehelmden die de uitzondering zijn.  Zou het niet fantastisch zijn als tegen de tijd dat mijn kinderen ook tot op een cool imago beluste pubers zijn uitgegroeid, de fietshelmen evenzeer de standaard zijn geworden?  Als het meer een competitie wordt over wie de coolste helm heeft dan wel dat je enkel cool kan zijn zonder?

Bikeyface

Verplichten of het goede voorbeeld geven?

De fietshelm verplichten zou een slecht idee zijn want er wordt gevreesd dat we de fiets dan nog meer zullen laten staan.  Ik geloof dat eigenlijk niet.  Dat neemt niet weg dat ik niet zo hou van ‘verplichten’.  Het zou niet nodig moeten zijn, motieven genoeg om het gewoon te doen.  Zoals het feit dat het veiliger is, voor onszelf en onze kinderen.  Mensen zijn kuddebeesten.  Niemand wil de enige nerd met een helm zijn, maar nog minder willen we de enige loser zonder zijn.  Het moet dus de norm worden.  De norm van onze generatie en dus ook van de volgende.  Verbeter de wereld, begin bij jezelf.  Laten we het onszelf verplichten.  Omdat we nu eenmaal een voorbeeldrol hebben.  Omdat het niet opgaat dat zodra onze kinderen zichzelf ‘groot’ genoeg vinden om net te doen als mama en papa, ze die helm aan de kant gooien.

De poll die ik vond op de website van Testaankoop is alvast veelbelovend.

testaankoop poll

Tussen woord en daad staat in dit geval misschien wel ‘helmet hair’ in de weg.  Maar laten we ons daar vooral over zetten.  Ik zie er eigenlijk net een prachtige campagne in: deel een foto van jezelf met helm-haar!

helmet hair

 

8 Comments

 1. Ik ben een tegenstander van een verplichting. En wel om twee redenen.
  1. Er zijn volgens een aantal onderzoeken niet minder letselongevallen bij fietsers met helm dan fietsers zonder helm. Fietsers nemen blijkbaar (onbewust) meer risico wanneer ze een helm opzetten.
  2. Het duwt jongeren weg van de fiets, want het is niet cool. Als je het voor fietsers verplicht, zou je het ook voor kinderen achterin de auto of in de bus moeten verplichten, zij gaan daar ook voordeel uit halen. Om dezelfde reden wil ik ook niet dat fluohesjes worden verplicht.

  Een fietshelm voor mensen die niet zo vaardig zijn in ’t fietsen (jonge kinderen) lijkt me absoluut aangewezen, maar de ouders zullen daar zelf wel op aansturen.
  Wanneer ik met mijn klassieke herenfiets naar de bakker rijd, zet ik geen helm op.Wanneer ik de racefiets of de speed-elec neem natuurlijk wel. En ik doe wel zelf een fluohesje aan wanneer het donker is.

  Like

 2. Ik draag er al enkele jaren een, elke dag, elke keer ik fiets. om het samen te doen / voorbeeld te geven idd
  Mijn zoon heeft ondertussen een torch die dubbelt als verlichting en die hij wel cool genoeg vindt om te dragen, mijn dochters en de liefde van m’n leven fietsen rond met een stijlvolle yakay.

  ps : Onlangs een weekje in Nederland geweest, en wat me opviel is dat quasi niemand er daar een draag, ook op lichte brommers is een helm niet verplicht blijkbaar….

  Like

 3. Ik vind een fietshelm totaal passé!! Geef 1 keer wat meer uit (270€) en schaf een fietsairbag aan; is ook nog eens 3 keer veiliger dan een helm!! Je draagt het als een sjaal en dient opgeladen te worden (9u autonomie). Slechts 1 merk spijtig genoeg; komt van Scandinavië en is daar heel populair.

  Like

 4. Ik ben een absolute voorstander! Bij mij is een fietshelm dragen een even normale gewoonte dragen als een gordel. Enkele jaren geleden ben ik ook eens onderuit gemaaid door een auto en het eerste cadeau dat ik toen van een vriendin kreeg was een nieuwe fietshelm

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s