Fairytale moments: maak het beste van een lange autorit met deze 7 tips

Er beloven de komende week fairytale moments te over aan te komen.  We vertrekken namelijk voor een week naar de Auvergne met mijn schoonfamilie.  We doen dat helaas wel in één van de zwarte verkeersweekends, dus ter plaatse raken vormt wellicht de grootste uitdaging.  Al helemaal met twee energieke, ongeduldige kinderen op de achterbank die ongetwijfeld na een uurtje rijden al de eerste keer zullen vragen of we er al bijna zijn…

We zijn wat dat rijden van lange afstanden met kinderen betreft gelukkig niet aan ons proefstuk toe.  Tijd om even te graven in mijn geheugen en wat desk research te doen opdat de reis zo optimaal mogelijk zal verlopen.  De vakantie begint wat mij betreft zodra de auto is volgeladen – met de nadruk op vol 🙂  Alle lijstjes ten spijt, blijf ik dat inpakken toch een behoorlijke opgave vinden.  Helemaal sinds mijn kinderen daarbij willen ‘helpen’.  Al probeer ik dit keer misschien de checklist voor kinderen die ik op Klasse vond wel een keer, dat houdt ze minimaal uit mijn weg 🙂  De discussie achteraf omtrent dat Frozen jurkje dat toch echt enkel nog thuis in de tuin getolereerd wordt, neem ik er dan maar bij…

Fast forward naar het vertrekmoment.  Wellicht ergens rond 4u ’s nachts (’s morgens kan je dat toch echt niet noemen) om toch tijdig voorbij Parijs te raken (al denk ik niet dat we over Parijs rijden, de route via Reims is veel rustiger).  Ik ben overigens een vurige fan van de Waze app.  Onderweg naar Legoland zorgde die ervoor dat we zo’n 2 uur sneller dan mijn zus ter plaatse waren en in het woon-werkverkeer heeft hij me ook al vele uren fileleed bespaard.  Tot ergernis van de kinderen weerklinken in onze auto dus door mekaar instructies van de ingebouwde GPS en van de app waarna er een discussie ontstaat tussen mijn man en mezelf omtrent wie we volgen: de GPS, de app of zijn ‘ik ben een man en mijn oriëntatievermogen is dus legendarisch’ gevoel.  Herkenbaar?

Enfin, verloren rijden zullen we alvast niet doen, mits er maar één Chambon in Frankrijk bestaat.  Ja, ik presteerde het echt al ooit om het verkeerde dorpje te kiezen in de GPS waardoor we net toen we er dachten te zijn nog 200km moesten afleggen – mijn oriëntatievermogen is ook legendarisch maar op een beetje andere manier…  Ik wijk zelfs in deze tekst af van de geplande weg 🙂

Terug naar wat ik beloofde dus: 7 tips om de autoreis ook een beetje ‘reizen’ te maken en niet gewoon de langste uren van je leven.  Omdat ze nu eenmaal niet altijd (en eigenlijk al lang niet meer, ’t is eentje uit de oude doos) zijn zoals op deze foto…

autoreis

 1. De tablet: zeer voorspelbaar, maar zo effectief…  Zo erg zelfs dat ik overweeg een tweede te kopen.  De andere is toch aan vervanging toe en er zijn meerdere pro’s aan een iPad per kind:
  • je kan ze een hoofdtelefoon geven dus dat bespaart ons het continue geluid van filmpjes en spelletjes die de speciaal voor de reis samengestelde playlist verstoren.  Ok, laat ik eerlijk zijn, ik vond nog nooit de tijd om zo’n playlist samen te stellen.  Maar hij staat wel steeds op mijn wishlist!
  • Geen geruzie over wie het filmpje mag kiezen of dat de andere twee keer na mekaar Super Mario speelt omdat ze hem te snel liet doodgaan.
  • Geen discussie over zus die de iPad niet wil afzetten terwijl de andere ‘hoofdpijn’ heeft (lees: bijna in slaap gaat vallen, maar er nog tegen aan het vechten is).
  • Minder klachten over het feit dat we weer niet de juiste filmpjes gedownload hebben.  Al hangt dat er natuurlijk maar vanaf hoeveel tijd daarvoor over bleef.  We gebruiken overigens ‘Video downloader Pro’.
  • Je kan een paar leuke apps verzamelen in een mapje op leeftijd van het kind.  Een paar tips (die ik nog niet allemaal zelf probeerde, maar wel door andere ouders werden aanbevolen): Dr. Panda, Toca Boca apps (‘kitchen’, ‘hair salon me’ en ‘builders’), HeyHey apps, Bug builder van Sago mini, Talking Tom en aanverwanten.
 2. Cadeautjes: die iPad is dan wel handig, 10 uur aan een stuk is wat veel van het goede.  Ik hoorde al ouders waarbij dat wel lukt, maar de onze worden er na een tijd toch wat misselijk van (DVD spelers schijnen wel beter om dat te vermijden dan de iPad in een houder) en het strookt niet echt met mijn beleid om het aantal schermuren te beperken.  Ik koop dus ook altijd een paar cadeautjes en om de zoveel tijd – wanneer de verveling hard toeslaat – krijgen ze er eentje.  Denk echt kleine prullaria:
  • een kleurboekje of zo eentje met spelletjes/ oefeningen – al wordt de oudste ook daar snel misselijk van.  Ik kocht natuurlijke pilletjes obv gember (antimetil) om dat te verhelpen.  Alleen al het placebo effect doet wonderen bij mijn licht hypochondrische dochter.
  • Shopkins: mijn dochters werden door hun nichtje aangestoken met de verzamelwoede van deze mini figuurtjes.  Ze amuseren zich vooral met ze namen te geven die meestal gewoon het verkleinwoord zijn van wat het ding voorstelt.  Kei creatief zijn ze.
  • Een vergrootglas: ongelooflijk hoe blij ze kunnen zijn met zoiets en gegarandeerd succes ook later tijdens de vakantie om ze bezig te houden tijdens een wandeling in de natuur.
  • Iets met een lichtje: even onverklaarbaar als het vergrootglas, maar ook succes gegarandeerd.  Iets met geluid werkt overigens even goed, maar sinds mijn man ze een keer elk een pen gaf die respectievelijk het geloei van een koe en het gekwaak van een eend voortbracht, kan ik je garanderen dat je zoiets heel snel heel ver uit het raam wil smijten.
  • Een zakje snoep: geen uitleg nodig zeker?
  • Pak gewoon iets in wat ze al hadden, maar uit het oog zijn verloren of waarmee ze gewoon blij zullen zijn omdat ze dachten dat het niet mee was.
 3. Wie ben ik: tja, af en toe ontkom je er als ouder echt niet aan om mee te doen.  Maar als chauffeur vind ik dat eigenlijk niet erg, het doodt de tijd ook voor mij.  Het vergt wel wat inlevingsvermogen en confronteert je keihard met hoe breindood je soms met hen voor de TV zit.  Want de personages uit hun favoriete TV-series willen me dus echt nooit te binnen schieten.  Alternatieven hiervoor zijn natuurlijk ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’ en woordkettingen (hoewel frustrerend voor de kleuter want toch nog moeilijk).
 4. Reisbingo: nog nooit geprobeerd, maar ben het dit keer absoluut van plan.  Lijkt me echt leuk.  Ik maakte er zelf eentje (FM reisbingo), maar je vindt er echt massa’s. Die van Pimpamparty bijvoorbeeld, gratis te downloaden en vele male mooier dan mijn geknoei 🙂  Je hebt natuurlijk een prijs nodig – toch als je kinderen even competitief ingesteld zijn als de mijne.  Zie daarvoor tip 2, zeg nu nog eens dat ik hier niet over nagedacht heb 🙂
 5. Eten & snoep: we houden natuurlijk regelmatig een stop en een picknick hoort daar steevast bij.  Maar tijdens zo’n lange autorit ben ik toch wat minder strikt in wanneer ze eten en drinken.  Ze krijgen dus een zakje met brooddoos, drankje, en wat gezonde en minder gezonde snacks en mogen zelf bepalen wanneer ze eten. Op is op natuurlijk, grappig hoe zuinig ze dan plots worden en hoe de oudste de wat impulsievere jonge zus er dan op wijst dat zij wel haar koek nog heeft 🙂
 6. Gezelschapsspelletjes: we hebben een reisversie van ‘Wie is het’ en Uno lukt hun meestal ook wel mits papa de middensteun niet moest blokkeren om alle bagage in de auto te krijgen.
 7. De parking: als al de rest faalt (en bij dringende behoeftes natuurlijk, af en toe tien minuten na de vorige stop tijdens dewelke ze nog zweerden echt niet naar toilet te moeten), dan moet je ze gewoon even uitlaten.  De parkings in Frankrijk zijn bijna altijd voorzien van een speeltuintje.  En anders verzin je gewoon ter plekke een dansje of wat turnoefeningen, wedden dat ze enthousiast meedoen?  En jij kruipt meteen ook een stuk frisser weer achter het stuur.

Ik hoop dat je er wat aan hebt.  Zelf nog meer tips?  Aarzel niet om het lijstje aan te vullen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s