Mindfull parenting workshop

Gisteren volgde ik een workshop ‘mindfull parenting’ georganiseerd door het Brussels mindfulness institute.  Ik zag het voorbijkomen op Facebook en het intrigeerde me.  Ik moet wel toegeven dat het vooral nieuwsgierigheid was want dat ik eerder sceptisch ben over mindfulness an sich.  Maar de aankondiging klonk veelbelovend dus testte ik het uit.

Het was een twee uur durende workshop in het Engels.  Ik zat tussen de Brussels expat society denk ik.  Interesse was er in ieder geval te over, de workshop was in geen tijd volzet.  De cursus werd gegeven door een Luxemburgse die haar opleiding om een mindfulness coach te worden aan het afronden was.

Eén van haar eerste statements was dat ons brein niet gemaakt is om te multi-tasken.  Dat werd onmiddellijk op nogal wat scepticisme onthaald van al die, veelal vrouwelijke, drukbezette ouders in de zaal.  Multi-tasking is our middle name!  Na de algemene introductie ging ze over op het deel waar ik op voorhand al tegenop keek, de meditatie… Het ging hoe ik al dacht dat meditatie gaat en ik ben er niet voor gemaakt.  In totaal waren er 4 meditatiemomenten.  Toen ze aankondigden dat het een workshop met praktische oefeningen zou zijn, had ik niet direct begrepen dat die deze stille vorm zouden aannemen.

Mijn gedachten dwaalden af, tot zover geen probleem want de warme stem van de trainster wees ons erop dat dat is wat je brein doet en dat je je gedachten gewoon moet terugbrengen.  Naar je ademhaling, waarbij het hoort te voelen alsof je hele lichaam ademt.  Niet dus.  Ik was al blij als ik me kon bedwingen om mijn ogen te openen en in het rond te kijken.  Want de eigenares van die warme stem heeft haar ogen dus wel degelijk open, betrapt…

Enfin, je krijgt nu misschien het gevoel dat de avond verspilde tijd was, maar niets is minder waar.  Tussen de meditatiemomenten door, gaf ze concrete, praktische tips waar je wel iets mee kan.  Ik lijst ze even voor je op (excuses voor het Engels):

  1. Cultivate a beginner’s mind: het komt erop neer dat je probeert situaties benaderen alsof je ze nooit eerder meemaakte.  Kinderen, zelfs baby’s, doen je inderdaad terug de schoonheid van eenvoudige dingen zien.  Wat mij altijd bijbleef is hoe Amelie vanuit de koets stralend kon liggen kijken naar hoe het zonlicht tussen de bladeren van de bomen scheen.  Ik zag toen ook weer hoe mooi dat inderdaad is.  Ze gaf nog als tip om een keer met je kind te spelen dat je een buitenaards wezen bent dat net op aarde kwam en een bepaald object voor het eerst ziet.
  2. Recognize the positive: we herinneren ons blijkbaar heel snel de negatieve dingen die we meemaken, maar om positieve dingen te onthouden moet je bewust moeite doen (negativity bias). En je hebt 6 positieve momenten nodig om 1 negatief te compenseren.  Zo’n positief moment moet je 20 seconden tot je laten doordringen om het te onthouden.  Neem dus de tijd om dit te laten gebeuren, beleef het moment zeer bewust.  Hoe?  Kijk bijvoorbeeld samen met je kind ’s ochtends even naar de wolken en geniet van hun schoonheid (vandaag even niet, te grijs…).
  3. Take care of yourself & know your limit: je kan niet voor anderen zorgen als je eigen batterijen ‘plat’ zijn.  Neem ook tijd voor jezelf (de kinderen hoeven dus niet altijd op de eerste plaats te komen) en heb zelfmedelijden.  Zelfverwijten hebben weinig zin, vergeef jezelf.  Die meditatie zou daar dus bij helpen, je kan het beschouwen als fitness voor je hersenen.  Als je je grenzen bereikt, gun jezelf dan een pauze.  Loop even weg, neem tijd om te kalmeren.
  4. Commit not to act or talk out of anger: emoties zijn goed, je moet ze toelaten, maar je hoeft je er niet naar te gedragen.  Laat de emotie bedaren voor je iets zegt of doet.   We spreken soms over de driftbuien van een kind, maar wij volwassenen kunnen die ook hebben.  Ze komen vaak voort vanuit een instinctieve ‘fight or flight’ impuls.  De kunst is om te identificeren wat de woede uitlokt en er dan rationeel mee om te gaan en er dus niet naar te handelen.  Dat vergt een samenwerking tussen delen van je hersenen die in deze video worden toegelicht: a hand model of the brain.  Bij kinderen zijn de hersenen daartoe vaak nog niet voldoende ontwikkeld waardoor ze simpelweg nog niet in staat zijn om met die emoties, die woede om te gaan.  Iets om over na te denken de volgende keer dat we ze tot kalmte aanmanen.  En het goede voorbeeld geven is zoals steeds belangrijk.
  5. Stop practice: stop, adem een keer diep, observeer wat er gaande is, ga verder op de geijkte manier.  Het is eigenlijk een manier om het voorgaande in praktijk te brengen.  Tijdens de workshop werkten we rond het voorbeeld van de hectische ochtend waarbij je kinderen feilloos aanvoelen dat je gehaast bent en daardoor alles nog net iets trager doen.  In plaats van boos te worden en te beginnen roepen, moet je je bewust worden van wat er gebeurt en gewoon rustig blijven.  Eén van de vaders stelde de vraag of het pauzeren, even mediteren, het moment bewust beleven met je kind etc er dan niet alleen voor zou zorgen dat je ipv een minuutje, tien minuutjes te laat komt?  De trainster kon er gelukkig mee lachen, wij ook.
  6. Put away that mobile when you are interacting with your child: beschamend dat iemand die tip moet geven eigenlijk, het ligt zo voor de hand.  Toch gebeurt het wellicht vaker dan je denkt.  Het komt eigenlijk terug naar een van de fundamentele zaken uit de workshop: be in the moment.  Ervaar bewust het moment eerder dan te doen en te denken, niet multi-tasken, geef je kind je aandacht voor de volle 100%.

 

Op zich best concreet, die tips.  Waarom de meditatie eigenlijk nodig was, durfde ik te vragen.  De meditatie is de oefening voor je hersenen die je leert te identificeren dat je gedachten afdwalen en ze terug te brengen naar het moment.  Ik begrijp het.  Of ik het ook kan…

Deze workshop was gratis.  Ze bieden ook een mindfull parenting day aan (op 26 maart) en starten op 30 april met een cursus van 6 weken (2u op zondag van 10-12u).  Op de mindfull parenting day zijn zelfs kinderen welkom.  Mindfulness geeft je kinderen een toolkit, het brengt ze veerkracht bij, het wapent ze tegen moeilijke momenten, leert ze omgaan met hun emoties.  Alle info over die events vindt je op de aan het begin vermeldde site.

Nog een uitsmijter voor de doe-het-zelvers: Every day blessings zou een heel goed boek zijn over mindfull parenting.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s