Checklist voor het communiekantje

Onze oudste dochter doet dit jaar haar eerste communie.  Ze zit in het tweede leerjaar en wordt 8.  In mijn tijd deed je dat in het eerste leerjaar, maar dat is ouderwets zo blijkt.  Het is misschien wat hypocriet.  Gelovig kan je ons niet echt noemen.  Naar de kerk gaan doen we eigenlijk nooit tenzij voor heuglijke of droevige vieringen.  Zij wel.  Ze gaat naar een katholieke school en is geboeid door de leer van God.  Ze vindt het leuk om naar de kerk te gaan en houdt van de godsdienstlessen.  Ze werd zowaar boos toen ik, voor de grap, zei dat ik zou aanduiden dat ze haar communie niet zou doen op het daartoe meegegeven formulier van de juf.  Eindelijk kan ze ook haar eerste hostie proeven.  Hoor ik haar alvast voor te bereiden op de smakeloosheid en bijhorende droge mond?

Hoe dan ook, het is tijd om een feestje te organiseren.  Daar hou ik wel van.  De deadline: 1 mei 2017.

1. Het kleedje

Dat heb ik al.  Al meer dan een maand.  Vier maanden op voorhand dus.  Het doet me denken aan mijn trouwjurk.  Dat blijkt nog zo’n nieuwerwets gegeven.  Mijn mond viel open toen ik van andere moeders hoorde over de winkels waar de nieuwe communiecollecties eind december werden voorgesteld en ze noteerden welk kind in welke gemeente welk kleedje zou aandoen.  Opnieuw zo’n déjà-vu naar mijn trouwfeest.

De boekjes vielen inderdaad in december in de bus.  Boekjes vol prachtig uitgedoste kinderen die onze verbeelding op hol lieten slaan.  Zonder te weten hoe belandden we blijkbaar op een mailing list ‘communiekantje in huis’.  Het bleef niet bij kleedjes: fotografen, gepersonaliseerde cadeautjes, decoratie voor het feest, …  De brochures vallen in grote getale in de bus.  Het is een commercieel gegeven.  Reden te meer om te bepalen hoe ver we er in willen meegaan en wat ik wel en niet op de checklist zet.

Eerlijk is eerlijk, ik genoot wel van het uitstapje met mijn dochter om een kleedje te gaan uitkiezen.  Enkel wij twee tussen al die mooie jurkjes, lekker in de watten gelegd door de verkoopster.  Victorientje was the place to be.  Ze straalde in al die jurkjes en ik straalde mee van trots op mijn mooie meid.  Waarom zo hard werken als je je dochter dan niet een keer lekker mag verwennen, toch?  Die outfit kan ik dus al afvinken, van de schoentjes aan haar voeten tot de strikjes in haar haar.  Een sneak preview?  Nee, sorry, top secret!

Nu mijn communiekantje zo’n plaatje zal zijn, moet de rest van het gezin natuurlijk ook in het nieuw, daar zullen we de komende weken ook best werk van maken.

2. De uitnodiging

De hele familie is natuurlijk al op de hoogte, maar toch wil ik graag een mooie uitnodiging. Ik speelde al even met het idee om een professionele ‘fotoshoot’ te laten maken van mijn gezin.  Er zijn nog wat lege plekken aan de muur waar ik wel een foto wil hangen, maar die mag dan wat artistieker zijn dan de typische familiekiekjes die we zelf nemen.  Enkel voor de uitnodiging een fotograaf regelen vond ik wat overdreven, maar als ik die twee dingen koppel…

Ik koos voor Beelderig op basis van haar website en Facebookpagina.  De foto’s zijn heel naturel en toch artistiek.  De prijs lijkt me redelijk en je krijgt de foto’s ook digitaal waardoor ik ze kan gebruiken voor wat decoratieve elementen voor het feest.  Op 18 maart trekken we naar Buggenhout bos.  Dat ligt vlakbij de manège zodat we voor Amelie een foto kunnen nemen met haar geliefde pony.  Zo geeft de uitnodiging hopelijk een mooi en naturel beeld van haar zoals ze is.

3. Het gelegenheidsadres

Voor het doopfeest van Celeste kozen we voor een traiteur aan huis.  Heerlijk was dat. Terwijl wij met de genodigden in de mis zaten, dekten zij thuis de tafel, stalden ze receptietafeltjes uit en bereiden ze het eten.  Ze hadden heerlijk gekookt, we werden op onze wenken bediend en ze ruimden zelfs alles op!  Met kleine kindjes is het fijn om gewoon thuis te zijn, waar ze rustig een dutje kunnen doen en je het nodige materiaal in de buurt hebt.

Het eerste plan was dus om hen terug te vragen.  Ik wilde er echter ook graag een kinderfeestje van maken en er zijn niet zoveel kindjes in onze familie.  Een vriendin bracht me op het idee om af te spreken met een bevriend communiekantje om het feestje samen te doen.  Amelie heeft al sinds de eerste kleuterklas een beste vriendin en ze blijven heel hecht.  Het klikt ook met haar ouders, dus het lag voor de hand om het hen te vragen.  Zo komt het dus dat we samen boekten in een brasserie met een speeltuintje.

Onze vrienden organiseren het samen met een 4-tal koppels.  Ze huurden een zaal, kopen zelf drank en eten en regelden de bediening met een paar Chiro jongeren.  Een top idee als je het mij vraagt!  Budgetvriendelijk en ongetwijfeld heerlijk voor de kinderen.

Zo heb je dus al drie opties!

4. Decoratie

De ouders blijken verantwoordelijk voor de decoratie van de kerk, in overleg met de school.  Daar kregen we vorige week een brief over.  Het thema is ‘hand in hand’.  Pinterest lijkt me de uitgelezen tool om ideetjes te verzamelen en uit te wisselen.  Dat heb ik alvast aan de juf voorgesteld, benieuwd naar de reactie.  Het lijkt me nog niet zo eenvoudig om met meer dan 20 ouderparen af te stemmen.

Daarnaast is er natuurlijk  de decoratie voor het feest zelf.  Ook daarvoor inspiratie genoeg te vinden op Pinterest.  Het is natuurlijk op locatie, maar dat neemt niet weg dat ik het toch een persoonlijke toets wil geven.

naamkaartje
Leuk idee voor de naamkaartjes

Het lijkt me ook wel leuk om de gasten een aandenken mee te geven, maar nog belangrijker is het om het feestvarken een leuk aandenken te geven.  Er zullen uiteraard cadeau’s zijn, maar dit vond ik ook een leuk idee:

wensen-communie
Denk al maar na wat je in het dromenpotje van Amelie wil stoppen, lieve gasten!

 

5. Het cadeau

Hier verwijs ik graag terug naar een eerdere blogpost: Cadeautip: geef eens een belevenis. Ik ga het nog niet verklappen, je weet maar nooit dat ze het leest, maar ze krijgt van haar meter alvast een superleuke belevenis.  Daarnaast stel ik wellicht aan de andere gasten voor om samen te leggen voor een ‘grote meisjes’ cadeau.  Het is tijd voor een grote fiets en ze wil ook graag een bureau op haar kamer, dat zijn alvast goede opties.

6. Animatie

Ok, er is een speeltuin aan de feestzaal, maar wat als het nu regent?  Afhankelijk van de weersvoorspellingen, bereid ik toch wat leuke dingen voor die ze binnen kunnen doen.  Nog eentje voor de Pinterest 🙂

7. Foto’s

Ooit werden er wegwerpcamera’s op de tafels gezet zodat alle gasten foto’s konden nemen die je dan makkelijk kon verzamelen.  Vandaag doen we dat met Instagram (vraag iedereen de foto’s te delen met een afgesproken #) of misschien wel met een gigantische WhatsApp groep.  In ieder geval wil ik graag veel foto’s om achteraf een leuk album te maken.

8. Het beste voor laatst: geniet!

Wat er ook gebeurt, op de dag zelf wil ik gewoon genieten van het feest.  Enkel (en ongetwijfeld mezelf kennende…) traantjes van geluk.  En van moederlijke trots op mijn prachtige, grote dochter.  Ik kijk er nu al naar uit, maar ga zeker ook genieten van het voorbereiden want die dag vliegt ongetwijfeld zo voorbij…

 

Of ben ik toch nog iets vergeten voor ik mag gaan genieten?  Laat het me dan zeker weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s