Vakantieplanning

Begin december kreeg ik al een mail van Ideekids: “Schrijf je in voor jouw favoriete kamp!” Nu al?  Dat was wat ik dacht.  We zijn niet zo goed in lang op voorhand plannen, voor mij eerder last minutes dan early booking voordelen…  Maar ze zijn wel goed in het creëren van een ‘sense of urgency’ rond die kinderkampjes.  “Boek nu en verzeker je van een plaatsje!”  Dus laat ik het toch al maar een keer bekijken.  Hierbij mijn checklist voor een geslaagde zomer:

 • Inspraak: laat de kinderen mee beslissen.  Dat deed ik de vorige keren niet altijd.  Zo schreef ik ze vorig jaar voor de tweede keer op rij in voor een tenniskamp.  Over het eerste kamp waren ze namelijk heel enthousiast.  Dat bleek geen garantie, ze waren zowaar boos omdat ze er geen zin in hadden.  Uiteindelijk viel het wel mee, maar ze hebben een leeftijd bereikt waarop ze best al een mening mogen hebben.  Met wat ouderlijke sturing natuurlijk.
 • Vriendjes: niet strikt noodzakelijk, afhankelijk van hoe leuk ze het kamp vinden, maar altijd mooi meegenomen.  Lees ook Kampjes kiezen? Nee, vriendjes!
 • Afwisseling: we kunnen gelukkig ook rekenen op enthousiaste grootouders en broers/ zussen die graag helpen om op te passen.  Een goede afwisseling tussen themakampjes, sportactiviteiten, rustigere momenten thuis bij oma en opa of vakantie met ons doet de weken voorbij vliegen.'Grandpa is showing us how they sent a text when he was a kid.'

Ook voor mezelf belangrijk, ik heb mijn dochters graag in de buurt dus te lange periodes weg van huis daar heeft mama het moeilijk mee 🙂

afscheid

 • Praktisch haalbaar: de locatie en opvanguren zijn heel belangrijk.  Mama en/ of papa die elke dag opgejaagd zijn om de kinderen tijdig te brengen en halen, dat vindt niemand leuk.  Vaak is er ook een toonmoment aan het eind van het kamp. Toch wel belangrijk voor de kinderen dat er dan iemand is om hen te bewonderen, dus dat zet je best tijdig in je agenda.
 • Communicatie: ik begon een paar jaar geleden met het maken van een vakantiekalender.  Een groot blad per maand waarop ik met prentjes visualiseer hoe de vakantieplanning eruit ziet.  Zo weten ze wat er aan komt en als er dan een keer een kampje tegenvalt, kunnen ze al uitkijken naar wat er nog komt.  Een voorbeeld vind je hier:  Vakantieplanning 2015.

Dat is het zo’n beetje denk ik.  Nu nog mijn plan van aanpak:

 • Stap 1: met mijn man afstemmen wanneer we opvang nodig hebben.  Zoals beschreven in Ouderschapsverlof nemen we afwisselend een maand ouderschapsverlof in de zomer.  Het is zijn beurt dit jaar, al heb ik stiekem zin om gewoon mee te doen.  Dat beperkt de benodigde opvang al sterk, al mogen ze natuurlijk ook altijd een kampje doen tijdens die maand als ze dat echt graag willen.
 • Stap 2: een lijstje maken met opties voor de ‘werkweken’.
 • Stap 3: met de meisjes de opties rangschikken naar hun voorkeur
 • Stap 4: informeren bij de vriend(innet)jes/ nichtjes of er iemand wil meedoen
 • Stap 5: kampjes boeken
 • Stap 6: vakantieplanning maken

Zo, hier wordt gestructureerde Elke al blij van.  Ben ik iets vergeten?  Hebben jullie er iets aan?  Jullie tips zijn welkom!

PS: volgen jullie mijn Facebook pagina al?  Daar zou toch-nog-steeds-een-beetje-onzeker-over-de-blog-Elke heel blij van worden 🙂

3 Comments

 1. de grote vakantie mag beginnen in o.
  impliciet met einde schoolse uitwuif activiteit ,
  door oma bijgewoond in Sint Jozef!

  ook met Pasen willen we graag iets mee betekenen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s