Over opvoeden en gezond eten

Ik luisterde in de auto naar Radio 1.  Om de actualiteit toch een beetje te volgen, tijd om kranten te lezen of het nieuws te kijken heb ik niet vaak.  Vandaag was er de Bel10 uitzending, het ging o.a. over gezonde voeding voor kinderen.  Ik dacht aan de brooddozen die ik vanmorgen vulde.  Wit brood, aangevuld met worteltjes en komkommers.  Dat wit brood kan beter natuurlijk, maar met die groentjes scoorde ik goede punten, toch?

Toen de kinderen net naar school gingen, aten ze ’s middags warm op school.  Dat maakte de avondplanning wat rustiger.  Terwijl ik voor mijn man en mezelf kookte, aten zij een boterham.  Wanneer wij dan aan tafel zaten, passeerden de meisjes regelmatig  om een hapje mee te pikken.  Het warme eten op school vonden ze niet zo lekker.  Hun vriendjes aten ook allemaal boterhammen.  Dat zal wel wat overdreven geweest zijn, maar ik beschouwde het maar als een compliment dat ze mijn kookkunsten meer waardeerden.  We gaven toe en schakelden over op boterhammen ’s middags en een warme maaltijd thuis.

Dat levert een strakke planning op.  Op zaterdag maak ik een menu voor de hele week.  Af en toe vraag ik naar suggesties.  Aangezien het vaak geen of een ongewenst antwoord oplevert, kies ik meestal gewoon zelf.  Wie beweert dat een huishouden democratisch hoort te zijn?  Voor weekdagen hanteer ik de 30-minuten regel (maximale bereidingstijd).  Zo eten de kinderen niet veel later dan 18u.  Diegene die de kindjes afhaalt (rond half zes), kookt.  Vrijdag riep ik uit tot ‘luie kookdag’.  Dan zijn het restjes, een omeletje of af en toe fastfood.

Vanavond koos ik voor een Belgische klassieker: stoemp met worst.  Het bleek niet helemaal te voldoen aan het 30 minuten criterium.  Ik vind het belangrijk om verse groenten te koken en beperk me meestal niet tot één soort (geïnspireerd door de groene groenten mix van Pascale Naessens maak ik allerhande groentenmengelingen, ze vallen hier steevast in de smaak).  Celeste wilde wortels in haar puree en Amelie verkoos groene kool.  Dan maar beide, sommige gevechten ga ik niet meer aan.  We zaten uiteindelijk om half zeven te eten.  In tussentijd had Amelie haar huiswerk op Bingel gemaakt en ‘werkte’ Celeste op haar ‘laptop’ (jaloers op het huiswerk van haar zus, benieuwd of ze even enthousiast zal zijn wanneer het haar beurt is).  Lang leve een groot kookeiland en het feit dat ik de kunst van het multi-tasken feilloos beheer.

De dag start meestal met yoghurt.  Voor de middag eten ze een stuk fruit op school.  ’s Middags wisselen we wit en bruin brood af, krijgen ze maximaal één boterham met zoet beleg en zit er meestal een groentje of stukje fruit in hun brooddoos.  Na de middag eten ze een koek.  ’s Avonds krijgen ze dus een huisbereide maaltijd met veel groenten.  Die eten ze normaal ook probleemloos op, het vlees vergt vaak meer aanmoediging.  Ik denk dat er vegetariërs schuilen in mijn meiden.  Waar gaat het soms mis?  Drankjes, snoep en chocolade…  Bij het eten drinken we water (of thee bij het ontbijt), dat is nog zo’n regel.  Maar daarbuiten drinken ze graag frisdrank.  Op weekdagen komt dat eigenlijk niet vaak voor, maar in het weekend zijn het toch één à twee drankjes.  Ze zijn verzot op chocolade, een familietrekje vrees ik.  Eén stukje in de zetel voor de televisie, dat mag.  Of een paar snoepjes.  Al bij al doen we het nog niet zo slecht denk ik.

Wat zou ik graag zien veranderen, even in de Bel10 sfeer blijvend?  Ik vond dat idee van een moestuintje en kinderen die soep koken voor mekaar wel leuk.  Ik ben blij dat mijn dochters in de moestuin van mijn ouders zien waar al die groenten vandaan komen.  Zij kunnen wel degelijk een prei van een selder onderscheiden, in tegenstelling tot wat vanavond op de radio werd verteld.  Verder beschouw ik het toch vooral als mijn taak om ze het belang van gezonde voeding bij te brengen.  Ik ben blij dat de kinderen enkel water drinken op school en voor de middag fruit moeten eten.  Wat meer sport zou voor mij gerust mogen, maar dat is stof voor een andere blogpost.

1 Comment

  1. Jullie doen dat heel goed, moet dikwijls bewonderen om het na een dikwijls stresserende dagtaak nog allemaal klaar te maken, net als je zus in haar gezin!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s