We spelen een spel vanavond!

De TV en tablet overheersen de avonden (en in het weekend soms ook de ochtenden…) van kinderen al te vaak.  Gemakkelijk is het wel, maar quality time kan je het moeilijk noemen.  Je kan me ouderwets vinden, maar ik ben een fan van gezelschapsspelen.  Voor mij is het ook jeugdsentiment, wij speelden vaak spelletjes thuis.  Op vakantie werd er steevast een competitie gehouden: we hielden bij hoe vaak iedereen won en de winnaar kreeg een extra souvenir mee, met zorg uitgekozen door de anderen.  Een traditie die ik graag in leven wil houden.

Ik ben blij dat mijn kinderen meestal enthousiast reageren op het voorstel om een spelletje te spelen als alternatief voor de TV.  We bouwden al een behoorlijke collectie uit en ik ontdek verheugd dat ze alsmaar meer kiezen voor de meer ‘volwassen’ opties.  Vallende muizen of aapjes en krokodillen met kiespijn kosten mij energie eerder dan dat ik ze ontspannend vind…  Wat vinden we hier dan wel allemaal leuk?

Patchwork: een leuk spelletje voor twee, zogezegd vanaf 8 jaar, maar Amelie (7) speelt het probleemloos.  Celeste (5) vindt het leuk mij te helpen puzzelen en ‘knopenbank’ te spelen.  Heb ik je al nieuwsgierig gemaakt?  Nog een extra troef: als de meisjes slapen, halen Maarten en ik hem ook geregeld boven.  Leuk voor jong en oud is dus echt niet gelogen!

Kakkerlakkenpoker: ook vanaf 8 jaar volgens de doos, maar dit is de favoriet van de 5-jarige Celeste!  Heerlijk om te zien hoe kinderen reageren als ze plots moeten liegen volgens de spelregels…  Toen we het net speelden, stopten ze hun hoofd onder tafel nadat ze een kaart hadden doorgegeven om hun lachende snoet te verbergen als ze gelogen hadden.  Ook deze is voor jong en oud!

Kakkerlakkensoep: een variant op het thema.  De kinderen vinden het hilarisch.  Als volwassene eerder eentje om te combineren met wat alcohol 🙂

Gepakt en gezakt: een leuke combinatie van ruimtelijk inzicht en snelheid.  Al laat ik die snelheid wel achterwege wanneer we het met de kindjes spelen.  Dan wordt het een haalbare kaart, zelfs voor Celeste.

Zwarte pieten: wellicht volledig politiek incorrect en discriminerend dezer dagen.  Mijn dochters leerden het van hun oma en opa (net als ik, lang geleden).  In hun tijd deed er nog niemand moeilijk over Zwarte pieten.  En het plezier van de kinderen om die zwarte piet te zien rondgaan is aanstekelijk.

Camelot: geen gezelschapsspel in de strikte zin van het woord, je speelt het alleen.  Maar wel leuk en leerrijk!

Als uitsmijter nog de favoriet van Maarten en mezelf, voor wanneer de kindjes slapen en liefst als we vrienden op bezoek hebben (met 2 kan ook, maar met 4 is leuker): Ticket to ride!

Veel spelplezier!  Vul mijn lijstje gerust aan, niets zo leuk als een nieuw spel ontdekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s